Διατροφή

Κορονοϊός: Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον του κοινού σχετικά με το ρόλο της διατροφής στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Πληθώρα πληροφοριών κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από ειδικούς και μη σχετικά με τρόφιμα που δρουν “αντιγριπικά” ή βοηθούν στην πρόληψη της ασθένειας. «Πολλές από αυτές τις πληροφορίες είναι παραπλανητικές έως και επικίνδυνες» αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων (ΠΣΔ), υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι πρωταρχικής σημασίας για την σωστή πρόληψη.

Δεν υπάρχει κανένα θρεπτικό συστατικό, τρόφιμο ή συμπλήρωμα ικανό να “ενισχύσει” τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να μην νοσήσετε από τον κορονοϊό (SARS-CoV-2) ή οποιοδήποτε άλλο παθογόνο, τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες.

Μέχρι σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Φορέας Ασφάλειας Τροφίμων έχει καταρρίψει όλους τους ισχυρισμούς τροφίμων ή συστατικών τροφίμων ως προστατευτικά ενάντια στις λοιμώξεις.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά με τεκμηριωμένο ρόλο στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κανένα όμως δεν ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι εξαιρετικά περίπλοκη και καθορίζεται από παράγοντες όπως κληρονομικότητα, το φύλο, το περιβάλλον και ο τρόπος ζωής.