Κορονοϊός

Κορονοϊός: Σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία, η νόσος SARS-COV-2 μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην ακοή.

Οι επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής την Ελληνίδα Δρ. Φωτεινή – Στεφάνια Κούμπα, μελέτησαν την περίπτωση ενός 45χρονου που είχε πέσει θύμα του κορονοϊού.

Ο 45χρονος έπασχε από χρόνιο άσθμα και νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος σε νοσοκομείο, όπου το χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή με ρεμδεσιβίρη και ενδοφλέβια στεροειδή.

Μία εβδομάδα μετά την εξαγωγή του από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο ασθενής παρουσίασε απώλεια ακοής στο αριστερό αυτί.

Οι γιατροί τον διαβεβαίωσαν ότι αυτό δεν οφείλεται ούτε σε παρενέργειες των φαρμάκων, ούτε σε κάποιο αυτοάνοσο, αλλά κι ούτε είχε κάποιο ιστορικό πρόβλημα όσον αφορά στην ακοή του.

Η Ελληνίδα επιστήμονας διευκρίνισε ότι δεν είναι γνωστό ακόμη με ποιον τρόπο ο covid-19 μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην ακοή.

H Δρ. Κούμπα είπε χαρακτηριστικά: “είναι πιθανό ότι ο SARS-CoV-2 εισδύει στα κύτταρα του έσω ωτός και τα καταστρέφει ή αναγκάζει το σώμα να απελευθερώνει φλεγμονώδεις χημικές ουσίες, τις κυτταροκίνες, που μπορεί να είναι τοξικές για το έσω ους. Ακόμη και η μονόπλευρη απώλεια ακοής έχει σοβαρές συνέπειες για την ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου, αν δεν θεραπευθεί άμεσα”.

Επιστημονικό δημοσίευμα:
https://casereports.bmj.com/content/13/11/e238419