ήλιος

Κορονοϊός: Μία περίεργη έρευνα έχει δει το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με την οποία ο ιός του κορονοϊού απενεργοποιήθηκε οκτώ φορές ταχύτερα σε πειράματα που διενεργήθηκαν. ‘

Ο Paolo Luzzatto Fegiz από τη σχολή Santa Barbara στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια εντόπισαν πως η ακτινοβολία του ήλιου UVB χτυπάει το RNA του ιού του κορονοϊού και τον αδρανοποιεί.

Η έρευνα αυτή και τα πειράματα προκαλούν μεγάλη εντύπωση γιατί μια τέτοια ανακάλυψη σημαίνει πως θα μπορούσε να διαχειριστεί η πανδημία χωρίς όλα όσα βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο και κάτι.

Μάλιστα, η ακτινοβολία UVC που στην ουσία είναι μικρής εμβέλειας κύματα θεωρείται αποτελεσματική προστασία από τους ιούς όπως ο κορονοϊός ακόμα και όταν ο ιός είναι εγκλωβισμένος σε ανθρώπινα υγρά.

Η μελέτη έχει συνυπογραφεί από την Julie McMurry από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον αναφέρει πως η ακτινοβολία UVC είναι η ιδανική ακτινοβολία για τα νοσοκομεία. Η έρευνα έδειξε επίσης πως ο κορονοϊός κάτω από το ηλιακό φως μπορεί να απενεργοποιηθεί εντός 10 έως 20 λεπτών.

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 ήταν τρεις φορές πιο ευαίσθητος στο υπεριώδες φως του ήλιου σε σύγκριση με τη γρίπη Α.

Ο Luzzatto και οι συνάδελφοί του έγραψαν ότι η πειραματική αδρανοποίηση του ιού στο σάλιο είναι περισσότερο από οκτώ φορές πιο γρήγορη από ό,τι θα περίμενε κανείς θεωρητικά.

Και το ερώτημα ίσως χαζό από εμάς είναι το εξής: Γιατί δεν καθόμαστε συνέχεια στον ήλιο, έστω και με μάσκα!