Κινητά

Μέχρι και μία βδομάδα μπορεί να επιβιώσει ο κορονοϊός στην οθόνη των κινητών τηλεφώνων σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι κάνουν έκκληση στους πολίτες να καθαρίζουν τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα τη συσκευή τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μία βρώμικη οθόνη κινητού μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε εστία μικροβίων, ακόμα και σε περίπτωση που κάποιος τηρεί τα μέτρα πρόληψης και για το λόγο αυτό συνέστησαν στους χρήστες των κινητών τηλεφώνων να καθαρίζουν τακτικά τη συσκευή τους.

Μάλιστα, ο καθηγητής Πίτερ Χέιλ από το Πανεπιστήμιο του Βατερλό, παρομοίασε τα smartphone με βρώμικα πιάτα και συνέστησε στους χρήστες να τα καθαρίζουν κατά τη διάρκεια του γεύματος αλλά και μετά την ώρα του δείπνου.

Παράλληλα, υπάρχουν ερευνητές, που υποστηρίζουν ότι ο μέσος όρος μικροβίων πάνω σε ένα κινητό, είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν πάνω στο καζανάκι της τουαλέτας.

Ο καθηγητής Μάικ Μπάρερ από το Πανεπιστήμιου του Λέστερ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε επιφάνεια έχει μολυνθεί από βήχα, συνάχι ή ακόμη και την αναπνοή, είναι πιθανή εστία μόλυνσης. Ωστόσο, ο κίνδυνος να μεταδοθεί με αυτόν τον τρόπο ο κορονοϊός είναι πολύ χαμηλός σε αντίθεση με την ανθρώπινη επαφή που είναι η ευκολότερη αιτία μετάδοσής του.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 18,5% δήλωσε ότι καθαρίζει το smartphone του μια φορά την εβδομάδα, ενώ το 14% ότι το καθαρίζει κάθε μήνα. Η συντριπτική πλειονότητα του 60% δεν έχει καθαρίσει ποτέ το κινητό του τηλέφωνο, ενώ το 7,4% δήλωσε ότι καθαρίζει το τηλέφωνο μόνο όταν αρρωσταίνει.