Εργασία

Κορονοϊός: Η σταδιακή εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας εγείρει και νέα ζητήματα για το πώς μπορούν να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι και πώς τους καλύπτει η νομοθεσία. Σύμφωνα με τους εργατολόγους εάν ένας εργοδότης δεν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του ιού τότε φέρει ευθύνη απέναντι σε εκείνους που θα νοσήσουν.

Και οι εργαζόμενοι όμως έχουν το δικαίωμα να μην μεταβούν στην εργασία τους μέσω της επίσχεσης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Βέβαια σε περίπτωση που ένας εργαζόμενος απέχει από την εργασία του με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να είναι φορέας του ιού, τότε η απουσία του είναι αδικαιολόγητη.

Μάλιστα, στην πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση αναφέρονται πως μεταξύ των μέτρων είναι η υποχρεωτική υποβολή σε κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, υγειονομική παρακολούθηση, εμβολιασμό, φαρμακευτική αγωγή και νοσηλεία προσώπων, για τα οποία υπάρχουν εύλογες υπόνοιες ότι ενδέχεται να μεταδώσουν άμεσα ή έμμεσα τη νόσο, καθώς και προσώπων που προέρχονται από περιοχές που έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου.

Στην περίπτωση που μία επιχείρηση κλείσει γιατί οι εργαζόμενοί της έχουν προσβληθεί από τον ιό, τότε ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τους μισθούς στους εργαζόμενους που έχουν νοσήσει.

Επίσης ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα υγιεινής προκειμένου να προστατεύει τους εργαζόμενους του, ενώ πρέπει να χορηγεί και τα αναγκαία μέσα προσωπικής καθαριότητας, αλλά και να φροντίζει να είναι καθαρός και ο χώρος της εργασίας.