Κορονοϊός: Αρκετοί που είχαν διοργανώσει το ταξιδάκι τους…θα έχουν αρκετές ερωτήσεις! Εμείς ψάξαμε σαν Citynow στο internet και σας βρήκαμε τις απαντήσεις.

Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να δέχονται κουπόνια (voucher) ως επιστροφή των χρημάτων τους για ταξίδια που ακυρώνονται λόγω του ιού, παρά μόνο εάν έχουν την εγγύηση ότι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα!

Να πούμε ότι τα δικαιώματα των καταναλωτών πρέπει να γίνονται σεβαστά παρά τις εξαιρετικές περιστάσεις που πλήττουν τον τουριστικό τομέα.

Ορισμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων η Γερμανία, επιτρέπουν στους ταξιδιωτικούς πράκτορες ή στις αεροπορικές εταιρίες να επιστρέφουν με κουπόνια την αξία των ταξιδιών που ακυρώνονται, αντί της άμεσης επιστροφής χρημάτων, κάτι που αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δώστε προσοχή! “Είναι δικαίωμα των καταναλωτών να έχουν επιστροφή των χρημάτων τους”.

Αυτή την στιγμή είναι αδύνατον για τους τουριστικούς φορείς ή τις αεροπορικές εταιρίες να το κάνουν με κουπόνια. Και αυτό χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει ο κανονισμός.

Τρεις προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται: η επιστροφή των χρημάτων σε μετρητά πρέπει να παραμείνει δυνατή σε περίπτωση μη χρησιμοποίησης του κουπονιού μέσα στις καθορισμένες προθεσμίες, αυτό πρέπει να είναι η επιλογή του καταναλωτή και, κυρίως η φερεγγυότητα του κουπονιού πρέπει να διασφαλίζεται σε περίπτωση χρεοκοπίας ενός από τους εμπλεκόμενους φορείς στο ταξίδι.

Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των καταναλωτών και της βιωσιμότητας των οργανισμών που συνδέονται με τον τουρισμό”, επέμεινε.