Το κουκουνάρι είναι ο βρώσιμος σπόρος που προέρχεται από τα πεύκα και γενικά από τα κωνοφόρα δέντρα. Η οικογένεια των πευκοειδών περιλαμβάνει 90 περίπου είδη όμως περίπου 20 από αυτά παράγουν κατάλληλους για συγκομιδή σπόρους.
Ο σπόρος αφαιρείται σπάζοντας το σκληρό κέλυφος. Εμφανίστηκαν πριν 10.000 χρόνια στην Αμερική και πριν 5000 χρόνια στην Ευρώπη και καλλιεργούνται μέχρι σήμερα . Στην Κύπρο είναι γνωστά και ως «πινόλι» . Καλλιεργούνται κυρίως στην Αμερική , στην Κίνα και στη Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα η παραγωγή δεν είναι διαδεδομένη.
Το κουκουνάρι ως καρπός έχει συνήθως σχήμα σταγόνας με μπεζ χρώμα, ενώ η υφή του είναι σχετικά μαλακή και βουτυρώδης. Η γεύση τους είναι γλυκιά.
Η διαδικασία, δε, παραγωγής και εμπορίου τους μπορεί να πάρει από 18 μήνες έως και 3 χρόνια, εξου και η υψηλή τιμή τους στην αγορά.
Χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια ως εδώδιμος σπόρος και αφροδισιακό, ενώ συχνά προστίθεται σε σαλάτες και σε συνταγές της Μεσογειακής κουζίνας. Πολλές φορές καβουρδίζεται πριν προστεθεί στη συνταγή, όπως για παράδειγμα όταν χρησιμοποιείται ως ξηρός καρπός στον χαλβά σιμιγδαλιού.
Αν και απαντάται αρκετά συχνά και στην ελληνική κουζίνα, οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται συνήθως εισάγονται από την Τουρκία και την Ισπανία επειδή η καλλιέργεια της κουκουναριάς δεν έχει διαδοθεί στην Ελλάδα.
Το κουκουνάρι είναι ένας καρπός χαμηλός σε υδατάνθρακες και ταυτόχρονα, σχετικά πλούσιος σε φυτικές ίνες. Παράλληλα, όπως οι περισσότεροι καρποί, είναι πλούσιος σε λιπαρά, σε μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ.
Τσέκαρε κι αυτά:
Ρέθυμνο φαγητό: Η ταβέρνα Μαριού στο ομώνυμο χωριό