Κούλουμα :

Κούλουμα είναι η ονομασία του πανηγυρισμού που έχει δοθεί για να εορταστεί η Καθαρά Δευτέρα και κατά τη διάρκεια τους ο κόσμος επιλέγει να πετάξει χαρταετό και να απολαύσει σε μαγαζιά και στο σπίτι του, θαλασσινά εδέσματα, ταραμοσαλάτα και την αγαπημένη σε όλους λαγάνα!

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR ΕΔΩ 

Η συγκεκριμένη λέξη δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί από που προέρχεται αλλά έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις αλλά κάποιοι υποστηρίζουν πως προέρχεται από την λατινική λέξη “Cumulus”, και πως είναι αναγραμματισμός όπου και σήμαινε αφθονία, σωρός.

Σύμφωνα με τον ειδικό Καμπούρογλου ο οποίος είναι ιστορικός, ο όρος για τα Κούλουμα προέρχεται από την Αθήνα και προέρχεται από τις κορώνες του ναού του Ολύμπιου Διός και τις αποκαλούσαν columna (κούλουμνα).

Στην Αθήνα υπάρχει παράδοση όπου γιορτάζονται στην στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου και οι Αθηναίοι αλλά και πολλοί τουρίστες επιλέγουν να κάνουν πικ νικ στους βράχους μέχρι τη Δύση του Ηλίου.

Η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα και όλοι σχεδόν πετούν τον γνωστό χαρταετό ο οποίος συμβολίζει το πέταγμα της ψυχής και της προσευχής προς τον θεό.

Η Σαρακοστή ξεκινά για την Ορθόδοξη Εκκλησία με την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει με αυτή την ημέρα η Αποκριά και ονομάστηκε έτσι γιατί οι χριστιανοί καθαρίζονται “πνευματικά” και σωματικά.

Είναι μια μέρα νηστεία και από εκείνη τη στιγμή ξεκινούν οι σαράντα μέρες νηστείας μέχρι το Πάσχα 2023.

Τη συγκεκριμένη μέρα τρώμε λαγάνα, ταραμά, και πολλά νηστίσιμα φαγητά όπως είναι τα θαλασσινά και όλοι θα τα απολαύσουμε με μεγάλη χαρά.

Σίγουρα θα βρεθείτε σε κάποιο τραπέζι όπου και θα υπάρχουν σαλάτες, θαλασσινά και υπέροχα πράγματα και θα περάσετε φανταστικά!

Την Καθαρά Δευτέρα 2023 αναμένεται να γεμίσουν όλα τα μαγαζιά που σερβίρουν θαλασσινά ενώ πολλές είναι οι πόλεις οι οποίες είναι γεμάτες με κόσμο!

Τσέκαρε και αυτά: