Κουνούπι

Tα κουνούπια πάντα αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα και αυτό φάνηκε και στην ιστορία. Για παράδειγμα φάνηκε όταν ο Μέγας Αλέξανδρος αναγκάστηκε να διακόψει την εκστρατεία του στην Ινδία λόγω της ελονοσίας που χτύπησε το στρατό του.

Ένα βιβλίο του Καναδού ιστορικού Τίμοθι Γουάινγκαρντ αναφέρεται πως τα κουνούπια και οι ασθένειες από αυτά επηρέασαν καταλυτικά την ανθρώπινη ιστορία.

Υποστηρίζει ότι από τις ασθένειες που προκαλούν τα κουνούπια έχουν πεθάνει περίπου 52 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ένας τεράστιος αριθμός που είναι πάνω από τους μισούς που έχουν ζήσει στον πλανήτη Γη μέχρι σήμερα. Για αυτό άλλωστε ο Καναδός ιστορικός αποκαλεί τα κουνούπια τον κορυφαίο θηρευτή, τον καταστροφέα των κόσμων.

Το μήνυμα του συγκεκριμένου βιβλίου είναι πως τα κουνούπια μπορεί ο άνθρωπος να τα θεωρεί ένα τίποτα, αλλά έχει αποδειχθεί πως μπορεί να γκρεμίσουν ή όχι ολόκληρες αυτοκρατορίες.

Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι πέθαιναν κατά χιλιάδες εξαιτίας των κουνουπιών και ο Ιπποκράτης προσπαθούσε να δώσει μια εξήγηση και να βρει θεραπεία για τις μεταδοτικές ασθένειες τους.