Κουραμπιέδες

Για μια ιδιαίτερη εκδοχή για τους κλασικούς κουραμπιέδες, μπορείς να δοκιμάσεις μια συνταγή με προσθήκη μπαχαρικών και αρωματικών, που δίνει στους κουραμπιέδες ένα πιο μοναδικό και γιορτινό άρωμα.

Κουραμπιέδες με μπαχαρικά και αρωματικά

Υλικά

:

  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος, μαλακό
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
  • Άχνη ζάχαρη για την επικάλυψη

Εκτέλεση

:

  1. Χτυπήστε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη για 10-15 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
  2. Προσθέστε τον κρόκο αυγού, το κονιάκ, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού, και χτυπήστε ξανά.
  3. Σταδιακά, ρίξτε το αλεύρι, την κανέλα και το γαρύφαλλο, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
  4. Προσθέστε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και ζυμώστε ελαφρά το μείγμα, προσέχοντας να μην το παραδουλέψετε.
  5. Πλάστε μικρούς στρογγυλούς κουραμπιέδες ή σε σχήμα μισοφέγγαρου και τοποθετήστε τους σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  6. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  7. Αφού κρυώσουν ελαφρώς, πασπαλίστε τους γενναιόδωρα με άχνη ζάχαρη.

Η προσθήκη του ξύσματος πορτοκαλιού, της κανέλας και του γαρύφαλλου δίνει έναν ζεστό, εορταστικό τόνο στους κουραμπιέδες, ενώ τα καβουρδισμένα αμύγδαλα προσθέτουν μια ευχάριστη τραγανή υφή.

Τσέκαρε κι αυτά:

Κολωνός Μαγαζιά: Η μπουγάτσα του Μακεδόνα

Μάρμαρα: Πώς να επαναφέρετε την παλιά γυαλάδα τους