Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το απόλυτο παραδοσιακό πιάτο της 25ης Μαρτίου, αλλά και μια υπέροχη επιλογή για όσους αγαπούν το τηγανητό ψάρι με τραγανή κρούστα. Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο σωστό κουρκούτι για μπακαλιάρο, το οποίο πρέπει να είναι ελαφρύ, αφράτο και τραγανό.
Δείτε παρακάτω τη συνταγή και τα μικρά μυστικά για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα!
Υλικά για το κουρκούτι:
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 ml παγωμένο ανθρακούχο νερό ή μπύρα
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Προαιρετικά: 1 κ.γ. ξύδι (για περισσότερη τραγανότητα)
Οδηγίες παρασκευής:
- Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά: Ρίχνουμε σιγά-σιγά το παγωμένο ανθρακούχο νερό ή την μπύρα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό χωρίς σβόλους. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι.
- Ξεκουράζουμε το κουρκούτι: Το αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ώστε να «δέσει» και να έχουμε πιο αφράτο και τραγανό αποτέλεσμα.
- Πανάρουμε τον μπακαλιάρο: Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι (στους 180°C) μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και τραγανή υφή.
- Σερβίρουμε: Στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί και τον απολαμβάνουμε ζεστό, συνοδεύοντάς τον με σκορδαλιά και σαλάτα.
Μυστικά για τέλειο κουρκούτι:
✔ Το νερό ή η μπύρα πρέπει να είναι παγωμένα για να δημιουργηθεί πιο αφράτη και τραγανή κρούστα.
✔ Το κουρκούτι πρέπει να έχει τη σύσταση γιαουρτιού – ούτε πολύ αραιό, ούτε πολύ πηχτό.
✔ Μην ανακατεύετε υπερβολικά το μείγμα για να παραμείνει ελαφρύ.
✔ Ξεκουράστε το κουρκούτι στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν τη χρήση.
✔ Τηγανίστε σε δυνατή φωτιά (180°C) και σε αρκετό λάδι για να μην απορροφήσει περιττό λάδι το κουρκούτι.
Έτσι θα έχετε τον πιο απολαυστικό, τραγανό και αφράτο μπακαλιάρο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι σας!