Το Κρασοτύρι Κω είναι ένα λευκό τυρί που παρασκευάζεται στο ελληνικό νησί του Αιγαίου, την Κω, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου σε έκταση, μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο και το δεύτερο σε πληθυσμό μετά τη Ρόδο.
Το νησί της Κω απέχει από τον Πειραιά 200 ναυτικά μίλια και αποκαλείται επίσης και το νησί του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής, επειδή γεννήθηκε εκεί.
Το λευκό τυρί αυτό είναι από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα που βαφτίζεται και ωριμάζει στην οινολάσπη. Το τυρί αυτό λέγεται και τυρί της πόσιας και αυτό γιατί η ωρίμανση του τυριού τοποθετείται σε οινολάσπη, που λέγεται πόσια στην τοπική διάλεκτο του νησιού.
Το σχήμα του είναι ένας λεπτός, ασύμμετρος κύλινδρος που φαίνεται σαν να είναι «χτενισμένος» με έντονες και εντυπωσιακές αυλακώσεις, οι οποίες οφείλονται το τυροβόλι που χρησιμοποιείται για τη στράγγισή του τυροπήγματος και το οποίο στο παρελθόν ήταν ένα πλεγμένο καλάθι από βούρλα.
Το χρώμα του Κρασοτυριού Κω, εσωτερικό είναι πάνλευκο, ενώ εξωτερικά αποκτά μια κοκκινωπή απόχρωση εξαιτίας του χρώματος της οινολάσπης.
Έχει λευκή, σχεδόν μαλακή, βουτυράτη σάρκα, με πολύ ενδιαφέροντα «ξιδάτα» αρώματα και γεύση. Ένα τυρί σχεδόν ήπιο, χωρίς δριμύτητα στο στόμα, με μέτρια αλμύρα και χαρακτηριστικά αρώματα και γλυκύτητα που παίρνει από την οξοποιημένη οινολάσπη, που προέρχεται από οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών.
Το Κρασοτύρι Κω είναι ένα προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) από το 2018.
Τσέκαρε κι αυτά:
Γιώργος Ζώης: Συνέντευξη του γνωστού ηθοποιού στο Citynow
Βάσια Μαυράκη: Το πολιτικό μέλλον Κασσελάκη-Μητσοτάκη σύμφωνα με τα άστρα