Καπλάνι

Η Κρητική κουζίνα έχει αποκτήσει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας και την κυνηγάμε σε κάθε γωνιά της Αθήνας και όχι μόνο. Πρόσφατα ανακαλύψαμε ένα μοναδικό εστιατόριο στο Παγκράτι “Το Καπλάνι”.

Η πρώτη μας ερώτηση φυσικά – δημοσιογράφοι γαρ – ήταν τι εστί Καπλάνι. Μάθαμε λοιπόν ότι ήταν ένας Κρητικός Αγωνιστής που από τη στεριά έγινε θαλασσινός κουρσεύοντας τουρκικά πλοία. Επειδή ήταν και κάπως καλός σε αυτό τον ονόμασαν Καπλάνη που σημαίνει αγρίμι. Και αυτό το παρατσούκλι ακόμα και σήμερα ακολουθεί τους απογόνους του που είναι οι Καπλάνηδες.

Καπλάνι

Ο χώρος τόσο όμορφος και πολυτελής, αλλά συγχρόνως απλός και λιτός. Τίποτα περιττό και ξένο και όλα πεντακάθαρα σε λευκές αποχρώσεις. Μας υποδέχθηκε ο Μανώλης Ρωμανάκης. Κρητικός με τα όλα του που λένε. Από το πρόσωπο, την προφορά του και την απλότητά του. Βέβαια καθίσαμε έξω, καθώς είμαστε και καπνιστές και έσπευσε να μας καλοδεχθεί. Από την πρώτη στιγμή έδειξε πρόθυμος να μας εξηγήσει τι είναι το ένα και τι είναι το άλλο μιας και κάποια φαγητά στο μενού έχουν παραδοσιακές ονομασίες.

Καπλάνι

Πριν καν παραγγείλουμε ήρθε στο τραπέζι μας ένα καλαθάκι με ψωμάκια και ένα πιατάκι με ελιές και μία υπέροχη σάλτσα, ότι πρέπει για να μας ανοίξει την όρεξη. Αυτό που μας εντυπωσίασε ήταν τα ποτήρια. Vintage αίσθηση μιας άλλης εποχής, αλλά συγχρόνως τόσο in to fashion.

Η σαλάτα που παραγγείλαμε ήταν αυτό που λέμε του ονείρου. Σταμναγκαθοσαλάτα το όνομά της και φυσικά είχε μέσα σταμναγκάθι, μαρούλι, απάκι, τσαπέλα, γραβιέρα Κρήτης και παξιμάδι χαρουπιού με σάλτσα από λευκό βαλσάμικο και μέλι. Εδώ θα θέλαμε να σας πούμε ότι μάθαμε το παξιμάδι χαρουπιού και πραγματικά τρέξτε να το βρείτε γιατί δεν υπάρχει αυτό το πράγμα πουθενά. Υπέροχο και τόσο σκληρό όσο πρέπει.

Καπλάνι

Μετά τη σαλάτα όμως ήρθε η αποκάλυψη. Τα χειροποίητα Χαρτοκαλιτσούνα ή αλλιώς Μυζηθροκαλιτσούνα. Πιτάκια με μια ποικιλία αρωματικών χόρτων τηγανισμένα σωστά σε ελαιόλαδο που δεν μπαίνεις καν στη διαδικασία να χρησιμοποιήσεις πιρούνι και μαχαίρι. Απλά τα παίρνεις με το χέρι και τα τρως έτσι τρελαίνοντας τους γευστικούς σας κάλυκες.

Καπλάνι

Μεταξύ πολλών άλλων γεύσεων που δοκιμάσαμε ήρθε μετά ο “έρωτας”. Τα σιουφιχτά! Μακαρόνια φτιαγμένα από χαρουπάλευρο! Απλά μοναδικά με μυρωδάτες μπουκιές από κοτόπουλο, συνδυασμένα με απάκι και κολοκύθι κομμένο. Όλα αυτά σε έναν αρμονικό συνδυασμό με μυζήθρα και ντοματίνια. Μία υπέροχη πραγματικά πρόταση για όποιον επισκεφθεί το Καπλάνι που φωνάζει “σπιτικό φαγητό μαμάς”.

Επίσης, στα must είναι τα Γουμίδια. Συκωταριά αρνίσια συνοδευόμενη από εξαιρετικά αρωματικά χορταρικά και παραδοσιακά βότανα της κρητικής γης. Απόλαυση ακόμα και για κάποιους που δεν τρώνε αρνί – όπως εγώ – και το βασικό χωρίς καμία περίεργη μυρωδιά αρνιού.

Καπλάνι

Από τα γλυκά θα πρότεινα να πάτε τόσες φορές όσα και γλυκά έχει το εστιατόριο. Δοκιμάστε πραγματικά τα πάντα, όπως την Κηρήθρα, που είναι αυθεντική με το μέλι ή και τα μοσχαρίσια μάγουλα με πουρέ από πατάτα και καπνιστή μελιτζάνα, που μύριζε πριν καν φτάσει στο τραπέζι μας.

Πέρα από το φαγητό και τον χώρο, πρέπει να το πούμε πως μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και η καθαριότητα στην τουαλέτα (δυστυχώς είναι σοβαρό πλεονέκτημα όταν έχουν δει διάφορα τα μάτια μας). Οι τιμές στο εστιατόριο είναι αρκετά προσιτές, χωρίς υπερβολές σε καμία περίπτωση.

Καπλάνι

Εάν πρέπει να βρούμε ένα μείον σώνει και ντε για το κρητικό εστιατόριο στο Καπλάνι θα μπορούσαμε να πούμε ίσως ότι θα θέλαμε άλλη μία σόμπα στον έξω χώρο γιατί είχαμε κρυώσει με τη μία μόνο.

Το citynow.gr πάντως σας το συστήνει ανεπιφύλαχτα και μην ξεχάσετε να ζητήσετε τον Μανώλη! Εξαιρετικός οικοδεσπότης!

Ευφρονίου 47
Περιοχή Caravel
Τ: 210 7211161
Τ: 210 7211191
e: info@tokaplani.gr