Κύθηρα

Τα Κύθηρα το νησί της Αφροδίτης, ένας επίγειος παράδεισος με επιβλητικά Ενετικά κάστρα του 15ου αιώνα, παραλίες με χρυσές αμμουδιές και κόκκινο βότσαλο εκεί που αγκαλιάζονται το Αιγαίο με το Ιόνιο, δημιουργούν πρωτόγνωρα συναισθήματα. Ένα νησί που οι λάτρεις της yoga επισκέπτονται κάθε χρόνο για να χαλαρώσουν και να αφεθούν, ενώ παράλληλα ευδοκιμούν τα θαλάσσια σπορ, οι πεζοπορίες στα μαγικά μονοπάτια, το scuba – diving και το kayak. Τα Κύθηρα είναι το νησί που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, κάστρα , λιτά αγροτικά σπίτια και δίπατα αρχοντικά, μικρά ξωκλήσια και μεγαλοπρεπή μοναστήρια με περίτεχνα καμπαναριά, στενά σοκάκια και επιβλητικά γεφύρια, νερόμυλοι σε ρεματιές και ανεμόμυλοι σε υψώματα, συνθέτουν διαφορετικά στοιχεία σε μοναδικά σύνολα.

Την πρωτεύουσα των Κυθήρων την χαρακτηρίζουν τα παλαιά αρχοντικά και τα γραφικά της σοκάκια. Η θέα από το σημείο «Μπελβεντέρε» είναι εντυπωσιακή, ενώ το Ενετικό Κάστρο δεσπόζει εδώ στη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα με τον επιβλητικό φωτισμό του. Το Καψάλι, το Λιβάδι, ο Κάλαμος, η Μυρτίδια είναι μέρη που κρύβουν μέσα τους κάστρα, ναούς, μονές και μοναδικές παραλίες. Ο Μυλοπόταμος είναι ένα χωριό που θα συναντήσεις καταρράκτες, καταπράσινα λαγκάδια, νερόμυλους, σπήλαια και παραδοσιακούς οικισμούς που θα σε μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Ο Αυλαίμωνας περιοχή στα ανατολικά με το γραφικό λιμανάκι του, το Διακόφτι με την παραλία που δεσπόζει η oλόχρυση άμμος είναι μέρη που πρέπει να επισκεφτείς.

Στο νησί θα βρεις συγκεκριμένες οργανωμένες πλαζ, όπου συνυπάρχουν αρμονικά με αυθεντικά παραδεισένιες παραλίες. Κάθε σημείο του νησιού έχει πρόσβαση σε μια κοντινή του ακρογιαλιά και σε όποια κι αν βρεθείτε, θα απολαύσετε τη καθαρή και δροσερή θάλασσα των Κυθήρων. Η “παρέλαση” των παραλιών, ξεκινάει από το βόρειο τμήμα του νησιού, αρχίζει με τον Αϊ-Νικόλα και συνεχίζει με τις παραλίες της Πλατειάς Άμμου και των Φούρνων. Ο Λορέντζος και η Λαγκάδα, το Διακόφτι με τη λευκή άμμο, ο Λιμιώνας και του Λυκοδήμου με τα μοναδικά τους ηλιοβασιλέματα θα σε συναρπάσουν. Ανατολικά του νησιού, συναντάμε τη Παλαιόπολη και τη Πιάτσα, ενώ προχωρώντας νότια συναντάμε το εξωτικό Καλαδί, την Κομπονάδα και την Φυρή Άμμο, παραλία που έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Χαλκός είναι μια από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού, ενώ νότια θα βρεις το Καψάλι, το Σπαραγγαρίο και το Μελιδόνι, με την όμορφη θέα του στη βραχονησίδα «Χύτρα», η οποία στα δυτικά της κρύβει μια υπέροχη παραλία μέσα σε τεράστια σπηλιά.

Η κρυμμένη μαγεία του νησιού βέβαια, συγκεντρώνεται στις απρόσιτες από τον περαστικό επισκέπτη παραλίες, αυτές που κάποιος πρέπει να αφιερώσει χρόνο και κόπο για να τις απολαύσει. Τα Κύθηρα επίσης είναι πασίγνωστα για τα ενετικά κάστρα όπως του Μυλοπόταμου, το κάστρο της Χώρας (χρονολογείται από το 1503), το ενετικό φρούριο του Αυλέμωνα (Καστέλο) και πολλά ακόμα μοναδικά κτίσματα. Φυσικά δεν μπορείς να παραλείψεις τα παραδοσιακά προϊόντα και την εξαιρετική κουζίνα του νησιού! Τα Κύθηρα παράγουν το βραβευμένο διεθνώς θυμαρίσιο μέλι, ενώ η τοπική παραδοσιακή μαγειρική ξεχωρίζει για την παραγωγή των γλυκών, του ντόπιου τσίπουρου της “ Φατουράδας”, αλλά και για τις εντυπωσιακές ποικιλίες κρασιών. Τέλος όσοι επιθυμούν να κάνουν εναλλακτικές διακοπές τα Κύθηρα προσφέρουν εντυπωσιακά φαράγγια για πεζοπορία, μονοπάτια για περιπατητικό τουρισμό και ποδηλασία. Επίσης η θάλασσα των Κυθήρων προσφέρεται για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το επίσημο portal του Δήμου Κυθήρων:

destinationkythira.gr

Τσέκαρε και αυτό : Λέων Ιούνιος: Οι προβλέψεις για τον Ιούνιο του 2022