Κύθνος

Η Κύθνος είναι ένα από τα πιο ωραία νησιά του Αιγαίου ανάμεσα στην Τζια και τη Σέριφο και μόλις τρεις ώρες από το λιμάνι του Πειραιά και 1 ώρα και 40 λεπτά απο το Λαύριο.

Εκτός από τα δύο μεσόγεια χωριά, τη Χώρα και τη Δρυοπίδα ή Σύλλακα, υπάρχουν κι άλλοι τρεις οικισμοί πάνω στο κύμα, τον Μέριχα, τα Λουτρά και την Παναγία Κανάλα.

Πέρα από αυτά όμως η Κύθνος είναι ένα νησί που διαθέτει μοναδικές παραλίες, με πεντακάθαρα νερά με την πιο διάσημη παραλία να είναι η Κολώνα. Σε αυτη την παραλία θα δούμε πως μία λεπτή λωρίδα γης από άμμο μπορεί να χωρίσει τη θάλασσα στα δύο, δημιουργώντας στην ουσία δύο παραλίες.

 

Από τον Μέριχα προς τη χώρα η πρώτη παραλία που συναντάμε είναι η Μαρτινάκια και εν συνεχεία ακολουθεί η Επισκοπή και η Απόκρουση. Πρόκειται για τις τρεις παραλίες που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο, αλλά και τις πλέον οργανωμένες του νησιού, αφού η ψιλή άμμος βοηθά πολυ.

Δεν πρέπει κανείς να ξεχάσει στην Κύθνο τον κόλπο των Λουτρών. Εάν περάσετε από τη Χώρα στη συνέχεια θα τη βρείτε και όσοι αποφασίσουν να βουτήξουν στην άκρη της παραλίας που σχηματίζεται τότε θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και τις ιδιότητες των λουτρών του νησιού για τα οποία είναι και διάσημη.

 

Λίγο πιο μακριά από εκεί ειναι η παραλία της Αγίας Ειρήνης, το Αρκούδι, το Σχοινάρι και στη συνέχεια η παραλία του Καβουροχέρι, η Ποτάμια και του Αγίου Σώστη. Με γραφικούς οικισμούς τριγύρω αυτές οι παραλίες θα σας δώσουν την αίσθηση της απομόνωσης και της γαλήνης.

Με το αυτοκίνητο όταν κατευθυνθείτε από τη χώρα προς τη Δρυοπίδα τότε θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε μία βουτιά στις παραλίες που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του νησιού, όπως το Ζογκάκι, τη Νάουσα, το Κουρί, τα Βασιλικά, το Λιοτρίβι και το χ`

Στις περισσότερες από αυτές τις παραλίες δεν θα έχετε μόνο την ευκαιρία να κάνετε μπάνιο στα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά, αλλά θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε υπέροχα νησιώτικα εδέσματα μιας και υπάρχουν μικρά γραφικά ταβερνάκια που επιβάλλονται. Επίσης, σε κάποιες από τις παραπάνω παραλίες σίγουρα μπορείτε να βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια σε γαλανόλευκες αποχρώσεις φυσικά.

 

Η Κύθνος διαθέτει και ένα μαγευτικό νοτιοανατολικό τμήμα όπου εκεί υπάρχει ο οικισμός της Παναγιάς Κανάλας γεμάτος πεύκα. Σε αυτό τον οικισμό υπάρχει μία εκκλησία σαν να βγήκε από παραμύυι και γύρω από αυτή υπάρχουν τρεις κολπίσκοι, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του. Πρόκειται για τη Μεγάλη Άμμο, το Αμμουδάκι και τους Αντώνηδες.

Στο ίδιο περίπου κομμάτι, στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχουν κάποιες παραλίες για τους πιο ήσυχους και όσους θέλουν την απόλυτη γαλήνη στο μπάνιο τους. Πρόκειται για την παραλία του Σκύλου, το Σιμουσί, τη Γαϊδουρόμαντρα και φυσικά το Στιφό.

Φυσικά για το τέλος σας αφήσαμε μία επίσκεψη στον οικισμό του Αγίου Δημητρίου, όπου εκεί υπάρχει και η ομώνυμη παραλία.

by Praxitelis Sarantopoulos

Τσέκαρε κι αυτό:

Σοφιάννα Αβραμάκη: Τι συμβαίνει με τον Άρη Σοϊλέδη