λαχανικά

Τα λαχανικά είναι απαραίτητα στοιχεία για μία υγιεινή διατροφή, καθώς έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας.

Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και πολλά ακόμη στοιχεία, και τα λαχανικά εποχής είναι συνήθως πιο νόστιμα.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΔΙΑ

Το φθινόπωρο “κυριαρχούν” τα παντζάρια, η κολοκύθα, το κουνουπίδι και τα πράσα, με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ νόστιμες συνταγές και να λάβετε τα συστατικά που κάνουν καλό στην υγεία.

Παντζάρι:

Τα παντζάρια έχουν μία πιο γλυκιά γεύσης και περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Μάλιστα, έχει ακόμα βεταΐνη, η οποία αποτρέπει τη δημιουργία φλεγμονών και βητακυανίνη που ενισχύει την αποτοξίνωση του αίματος και του συκωτιού.

Κουνουπίδι:

Το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β5, ασβέστιο, σίδηρο και φυτικές ίνες. Επιπλέον έχει αντιοξειδωτικά και μπορεί να κρατήσει τη χοληστερίνη σε σταθερά επίπεδα. Παράλληλα, είναι ωφέλιμο για την καρδιαγγειακή υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κολοκύθα:

Ίσως το πιο φθινοπωρινό λαχανικό, η κολοκύθα, περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Σύμφωνα με μελέτες το να τρως κολοκύθα βοηθάει όραση, στην επιδερμίδα και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο.

Πράσο:
Το πράσο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Κ, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και περιέχεο μικρή ποσότητα σιδήρου. Έρευνες έχουν δείξει πως έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς προστατεύει από μικρόβια και ιούς.

Τσέκαρε και αυτά:

Κοτόπιτα: Η συνταγή για την τέλεια γέμιση

Ελένη Χαμπέρη: Με βρίζουν γιατί κατέβηκα υποψήφια με τον Μπέο