Mια ξεχωριστή συνταγή για λαχανοντολμάδες, που ξεφεύγει από τα κλασικά:
Λαχανοντολμάδες με κιμά, τραχανά και σάλτσα με γιαούρτι και άνηθο
Υλικά
Για τους λαχανοντολμάδες:
- 1 μεγάλο λάχανο
- 500 γρ. κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
- 100 γρ. ξινό τραχανά
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 αυγό
- Αλάτι και πιπέρι
- 3 κουταλιές ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
- 200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 κουταλιά αλεύρι
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1 φλιτζάνι ζουμί από την κατσαρόλα
- 1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
Εκτέλεση
- Προετοιμασία φύλλων λάχανου: Ζεματίστε το λάχανο σε βραστό νερό και χωρίστε προσεκτικά τα φύλλα.
- Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον κιμά, τον τραχανά, το κρεμμύδι, το αυγό, τα μυρωδικά, αλάτι, και πιπέρι. Προσθέστε λίγο νερό για να δέσει το μείγμα.
- Τύλιγμα: Τοποθετήστε μικρές ποσότητες γέμισης στα φύλλα λάχανου και τυλίξτε τα σε μικρά ρολά.
- Μαγείρεμα: Βάλτε τα ρολά σε μια κατσαρόλα, προσθέστε νερό να τα καλύπτει και λίγο ελαιόλαδο. Σιγοβράστε για 40-50 λεπτά.
- Σάλτσα: Σε μικρό μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι, το αλεύρι και το χυμό λεμονιού. Προσθέστε ζεστό ζουμί από την κατσαρόλα σταδιακά. Ρίξτε τη σάλτσα στους λαχανοντολμάδες και αφήστε να πάρουν μια τελευταία βράση για 5 λεπτά.
- Σερβίρισμα: Πασπαλίστε με φρέσκο άνηθο και σερβίρετε ζεστούς.
Τσέκαρε κι αυτά:
Μήλο: Τα ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό σας