Λαγάνα

Η λαγάνα είναι ένα από τα προϊόντα που έχει συνδεθεί άμεσα με την Καθαρά Δευτέρα καθώς είναι ένα είδος ψωμιού το οποίο όλοι μας έχουμε λατρέψει και το επιλέγουμε για να συνοδεύσουμε την λατρεμένη ταραμοσαλάτα τη Σαρακοστή!

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR ΕΔΩ 

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ψωμί, το οποίο κρατά από πολύ παλιά και το έφτιαχναν για να γιορτάσουν την αρχή της Σαρακοστής! Πλέον μπαίνει σε όλα τα σπίτια και ο κόσμος το επιλέγει για το διάστημα της Σαρακοστής καθώς είναι “ελαφρύ” και μπορείς να το φας από το πρωί μέχρι το βράδυ!

Λόγω των ανατιμήσεων που έχουν γίνει σε υλικά πρώτης ύλης, το συγκεκριμένο ψωμί, αναμένεται να είναι φέτος στα “ύψη” με κάποιους να κάνουν λόγο για 4 και 5 ευρώ να κοστίζει! Επομένως, θα είναι δύσκολο για κάποιους να την προμηθευτούν!

Αλλά υπάρχει λύση καθώς μπορούμε να τη δημιουργήσουμε πολύ εύκολα στο σπίτι μας και να έχουμε το δικό μας ψωμί το οποίο θα “καθίσει” μαζί μας στο σαρακοστιανό τραπέζι!

Πώς μπορείς να φτιάξεις την παραδοσιακή λαγάνα

  • 500 γραμμάρια αλεύρι το οποίο ονομάζεται “σκληρό”
  • 350 ml ζεστό νερό
  • 10 γραμμάρια μαγιά (ξερή)
  • αλάτι (μισό κουταλάκι του γλυκού)
  • μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο
  • σουσάμι

Τι πρέπει να κάνεις

  • Σε ένα μπολ ανακατεύεις το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτεις τη μαγιά
  • Αρχίζεις να ρίχνεις το νερό σιγά-σιγά και ανακατεύεις
  • Προσθέτεις το ελαιόλαδο και ανακατεύεις μέχρι να είναι σφιχτή η ζύμη σου
  • Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνεις λαδόκολλα
  • Αφήνεις τη ζύμη να “ξεκουραστεί” για 30 λεπτά και έπειτα δημιουργείς το ψωμί σου και το κάνεις όσο λεπτό γίνεται! Χρησιμοποίησε ένα πλάστη
  • Ρίχνεις από πάνω του σουσάμι
  • Ψήνεις για 15 με 17 λεπτά

Είναι μια πολύ εύκολη παρασκευή και αν δε θέλεις να δημιουργήσεις μια μεγάλη λαγάνα, μπορείς να “σπάσεις” τη ζύμη σε πιο μικρά κομμάτια!

Τσέκαρε και αυτά: