Λίλιθ

Λίλιθ… ένα όνομα που συναντάμε συχνά – πυκνά σε διάφορες σειρές και ταινίες οι οποίες αφορούν δαίμονες, τον Θεό και αγγέλους… Ένα πρόσωπο το οποίο από αρχαιοτάτων χρόνων προκαλεί τρόμο και μόνο που ακούς πώς μπορεί να υπήρξε!

 

Σε σειρές όπως είναι το “True Blood” και το “Sabrina”, το συγκεκριμένο όνομα έχει “παίξει” πολύ αλλά πάντα παρουσιαζόταν ως δαίμονας και τίποτα παραπάνω. Αλλά έχει μεγάλη ιστορία το συγκεκριμένο πλάσμα.

Σύμφωνα με απόκρυφα κείμενα τα οποία δεν ασπάζεται ο χριστιανισμός, η Λίλιθ ήταν η πρωτόπλαστη γυναίκα που δημιουργήθηκε από τον Θεό για να είναι μαζί με τον Αδάμ στον Κήπο της Εδέμ.

Αναφορές θέλουν τη Λίλιθ να μην αποδέχεται την “ιεραποστολική στάση” κατά της διάρκεια της ερωτικής πράξης και όταν ζήτησε από τον Αδάμ να είναι “από πάνω”, εκείνος της είπε πως είναι ανώτερος της.

Ο Αδάμ προσπάθησε κάποια στιγμή να την υποτάξει αλλά εκείνη αρνήθηκε και όταν ανέφερε το ιερότερο όνομα του Θεού, εκείνος την εξύψωσε στον ουρανό και της είπε πως έχει δυο επιλογές :

#1. Να υποταχθεί στον Αδάμ

#2.Να φύγει από τον Κήπο της Εδέμ και όσα παιδιά θα έκανε, να πεθαίνουν.

Η Λίλιθ μη θέλοντας να υποταχτεί σε κανέναν αποφάσισε να φύγει από τον Κύπο της Εδέμ και τότε ο Θεός δημιούργησε την Εύα από το πλευρό του Αδάμ έτσι ώστε να είναι πάντα “συνδεδεμένη” μαζί του και να μην του εναντιωθεί ποτέ.

Έχοντας φύγει από τον Κήπο της Εδέμ, η Λίλιθ βρήκε παρηγοριά στην αγκαλιά του Λούσιφερ – ο έκπτωτος Άγγελος που στη συνέχεια “μεταμορφώθηκε” στον γνωστό σε όλους μας “Satan” – και μαζί προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα μέρος όπου όλα τα δαιμόνια θα έχουν το δικό τους καταφύγιο.

Ο δαίμονας – πλέον – με την ακαταμάχητη ομορφιά και τη δύναμη να μην υποτάσσεται σε κανένα αρσενικό εμφανίζεται σε πολλές θρησκείες και διδάγματα ως μια γυναίκα που θα κάνει τα πάντα για να μπορέσει να υπερτερήσει ενώ πολλά γραπτά αναφέρουν πως εκείνη ήταν η αιτία για να ξεκινήσει αυτό που λέμε “προπατορικό αμάρτημα” καθώς είχε μεταμορφωθεί στο φίδι που προκάλεσε την Εύα.

Μάλιστα, πολλές αναφορές κάνουν λόγο για τον συγκεκριμένο δαίμονα, ως το πρώτο βαμπίρ που περπάτησε τον πλανήτη ενώ άλλες αναφέρουν πως είναι η “Μόρα” που πλακώνει τον άνθρωπο στον ύπνο του.

Στη σύγχρονη κοινωνία

Η ιστορία της Λίλιθ έχει καταφέρει να κάνει πολλές γυναίκες να αγνοήσουν τη “δαιμονική” της πλευρά και να την θεωρούν επαναστάτρια και “προστάτιδα” τους καθώς ήταν η πρώτη γυναίκα που πήγε κόντρα στην πατριαρχία.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η Λίλιθ ήθελε να έχει ελεύθερη βούληση και προτίμησε να αφήσει μια φαινομενικά παραδεισένια ζωή και μεταμορφώθηκε σε κάτι πολύ σκοτεινό και μυστήριο.

Το φεμινιστικό κίνημα έχει τη Λίλιθ πολύ ψηλά και πρόκειται για ένα “σύμβολο” το οποίο για τις γυναίκες δείχνει πως η ισότητα ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα πρέπει να υπάρχει πάντα. Ακόμη και αν αυτή μπορεί να σε οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια.

Τσέκαρε και αυτό : Ελένη Φουρέιρα: Το ντουέτο με το Hawk