Η Λήμνος είναι ένα ακόμα ηφαιστειογενές νησί της Ελλάδας με εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες, καλλιεργημένες με σιτηρά και αμπέλια, με τους κτηνοτρόφους του νησιού να συντηρούν μία πλούσια τυροκομική παράδοση στην οποία πρωταγωνιστεί το Καλαθάκι Λήμνου.
Το Καλαθάκι Λήμνου παίρνει το όνομά του από τα μικρά καλάθια, τα οποία παλιότερα ήταν πλεγμένα από λυγαριά, αλλά σήμερα πια υπάρχουν τα πλαστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη στράγγιση του.
Είναι ένα λευκό τυρί άλμης το οποίο παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα στη Λήμνο. Έχει λευκό χρώμα και φέρει μικρές τρύπες γεμάτες λίπος. Έχει γεύση παρόμοια με τη φέτα, αλλά λιγότερο ξινή.
Το γάλα προέρχεται από φυλές αιγοπροβάτων οι οποίες εκτρέφονται παραδοσιακά στη Λήμνο και τρέφονται από την τοπική βλάστηση. Η περιεκτικότητα σε γίδινο γάλα μπορεί να είναι μέχρι 30%. Το γάλα πρέπει να έχει συλλεγεί από άρμεγμα το οποίο έλαβε χώρα τουλάχιστον 10 ημέρες μετά τον τοκετό.
Η πήξη γίνεται με τη χρήση πυτιάς ή άλλων ενζύμων με παρόμοια δράση. 45 με 60 λεπτά μετά την προσθήκη της πυτιάς το τυρόπηγμα παραμένει ακίνητο για μερικά λεπτά και στη συνέχεια τοποθετείται στα κυλινδρικά καλούπια, γνωστά ως καλαθάκια, όπου στραγγίζεται και οξύνεται.
Τα καλαθάκια αυτά δίνουν στο τυρί τη χαρακτηριστική του ανάγλυφη επιφάνεια. Όταν ολοκληρωθεί η στράγγιση, το τυρί αλατίζεται εξωτερικά με χοντρό αλάτι και τοποθετείται σε λευκοσιδηρά δοχεία με άλμη, με περιεκτικότητα 6 με 8 % σε αλάτι.
Στη συνέχεια ωριμάζει μέσα σε αυτά τα δοχεία για περίπου 3 εβδομάδες στους 14-18 βαθμούς. Μετά τοποθετείται σε ψυγεία σε θερμοκρασία 6°C για να ωριμάσει για τουλάχιστον δύο μήνες. Το τυρί παράγεται σε κεφάλια με διάμετρο 10 με 15 εκατοστά και ύψος 10 εκατοστά.
Το Καλαθάκι Λήμνου είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1994.
Τσέκαρε κι αυτά:
Γιώργος Ζώης: Συνέντευξη του γνωστού ηθοποιού στο Citynow
Βάσια Μαυράκη: Το πολιτικό μέλλον Κασσελάκη-Μητσοτάκη σύμφωνα με τα άστρα