: Το Κατσικάκι Λήμνου παράγεται από ερίφια γεννημένα στο νησί, που μαζί με τον Άγιο Ευστράτιο αποτελούν την περιφερειακή ενότητα Λήμνου και πρωτεύουσα τη Μύρινα που πήρε το όνομα της γυναίκας του πρώτου βασιλιά του νησιού, του Θόαντα.
Η Λήμνος είναι ηφαιστειογενές νησί. Αν και δεν έχει δάση, έχει εκτεταμένες εύφορες πεδιάδες καλλιεργημένες με σιτηρά και αμπέλια, με βασική ασχολία των κατοίκων την κτηνοτροφία.
Διαθέτει ευχάριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής των εριφίων και στη διατροφή τους, η οποία βασίζεται κυρίως στην πλούσια βλάστηση των βοσκοτόπων των νησιών.
Το προϊόν είναι σφάγιο εριφίων ηλικίας 60-90 ημερών, βάρους μεγαλύτερου από 8 kg.
Το κρέας με την ονομασία Κατσικάκι Λήμνου προέρχεται από σφάγια ζώων γεννημένων στις νήσους Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο από ενήλικες αίγες παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στις νήσους αυτές, των οποίων η διατροφή βασίζεται στη χλωρίδα της νησιωτικής περιοχής.
Οι αίγες, οι οποίες βόσκουν στις περιοχές καταναλώνουν μια πλούσια ποικιλία αρωματικών εδώδιμων φυτών (αρωματικά εδώδιμα φυτά) και βοτάνων. Για την εξεύρεση τροφής δε χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, λόγω των μικρών χιλιομετρικών αποστάσεων που απαντώνται στις νήσους. Το γεγονός αυτό προκαλεί μία διαφορετική σωματική διαμόρφωση σε σχέση τόσο με ζώα που ζουν ενσταβλισμένα όσο και με αυτά που διαβιούν σε υψηλότερα υψόμετρα.
Το κρέας χαρακτηρίζεται ως τρυφερό, χυμώδες, με ευχάριστη οσμή και γεύση. Το χρώμα του κρέατος είναι κυρίως ερυθρό έως ελαφρώς αχνορόδινο, με τους ιστούς του να είναι ροδόχροες και το λίπος του να έχει καθαρό λευκό χρώμα.
Το Κατσικάκι Λήμνου είναι προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη από το 2022.
Τσέκαρε κι αυτά:
SNIK: Η μεγάλη συναυλία με τον Toquel και τη LILA στα Άνω Λιόσια
Ρέθυμνο φαγητό: Η ταβέρνα Μαριού στο ομώνυμο χωριό