ΛΟΑΤΚΙ

Η διαφήμιση του σαμπουάν Pantene με τη συμμετοχή μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πρωταγωνίστησε τις τελευταίες ημέρες στο δημόσιο διάλογο και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για τα δικαιώματα και την ορατότητα των ανθρώπων αυτών. Επιπλέον, υπενθύμισε τη λειτουργία της μοναδικής τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής στήριξης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων 11528.

ad

Η τηλεφωνική γραμμή 11528-Δίπλα σου, απευθύνεται σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τις οικογένειές τους, εκπαιδευτικούς, αλλά και σε όποιον άλλο ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης και χαρακτηριστικών φύλου.

Πίσω από τη γραμμή βρίσκονται τέσσερις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τη διοικητική ευθύνη έχει το Athens Pride και συμμετέχουν οι οργανώσεις Thessaloniki Pride, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ) και Θετική Φωνή, ενώ την επιστημονική ευθύνη έχει αναλάβει ο επιστημονικός φορέας Orlando LGBT+.

Η γραμμή λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2016, ωστόσο όχι αδιάλειπτα, καθώς οι δυσκολίες εύρεσης χρηματοδότησης οδήγησαν κάποιες φορές στην αναστολή της. Κατά διαστήματα τη λειτουργία της έχουν υποστηρίξει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το SolidarityNow, ενώ σήμερα χορηγός της είναι η εμπορική εταιρεία P&G, προϊόν της οποίας είναι το σαμπουάν Pantene. Πρόδρομος της γραμμής ήταν το 1528, τηλεφωνική γραμμή που λειτούργησε το 2012 για περίπου ένα χρόνο με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την ευθύνη της ΟΛΚΕ.

Πίσω από την τηλεφωνική γραμμή βρίσκονται ψυχολόγοι εξειδικευμένοι σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Στην τηλεφωνική γραμμή απευθύνονται ΛΟΑΤΚΙ άτομα, τα οποία θέλουν να γνωστοποιήσουν στο περιβάλλον τους το σεξουαλικό προσανατολισμό τους (coming out) ή να μιλήσουν για θέματα διακρίσεων που αντιμετωπίζουν.

Επίσης, συχνά καλούν γονείς και αδέλφια ΛΟΑΤΚΙ ατόμων για να συζητήσουν τους τρόπους στήριξής τους, καθώς και εκπαιδευτικοί για την υποστήριξη παιδιών σε σχολεία ή για την αντιμετώπιση ομοφοβικών και τρανσφοβικών περιστατικών στις σχολικές αίθουσες.

Από το 2016 μέχρι σήμερα οι επιστήμονες της τηλεφωνικής γραμμής 11528 έχουν διεκπεραιώσει περισσότερες από 2.000 κλήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Παπαθανασίου. Επίσης, κατά διαστήματα οι ψυχολόγοι της γραμμής κάνουν και δωρεάν δια ζώσης συνεδρίες με άτομα και οικογένειες, καθώς και παρεμβάσεις σε σχολεία, δράσεις που ωστόσο αυτή την περίοδο έχουν διακοπεί, λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων αλλά και λόγω της πανδημίας.

Η τηλεφωνική γραμμή 11528- Δίπλα σου, λειτουργεί Δευτέρα- Παρασκευή, 10:00- 18:00.

Ad