Σε μια κοινωνική κουζίνα και χώρο μάθησης μετέτρεψε μια σειρά άδειων καταστημάτων στο δυτικό Λονδίνο το αρχιτεκτονικό γραφείο RCKa, ελπίζοντας να μειώσει την εξάρτηση των κατοίκων από τις τράπεζες τροφίμων.
Ευρισκόμενο στο Edward Wood Estate στο Χάμερσμιθ, το Nourish Hub είναι η πρώτη μόνιμη στέγη για τη UKHarvest, φιλανθρωπική οργάνωση που χρησιμοποιεί την τροφή ως εργαλείο με κοινωνικό αντίκτυπο.
Η φιλοδοξία του Nourish Hub δεν περιορίζεται στην προσφορά τροφής για τους ευάλωτους ντόπιους αλλά δίνει ευκαιρίες στον κόσμο να εξασκήσει δεξιότητες στη μαγειρική, να μάθει για τη διατροφή και να αποκτήσει πρόσβαση σε δουλειές σε αυτόν τον βιομηχανικό κλάδο. Περιλαμβάνει μια κουζίνα εξυπηρέτησης, μια κουζίνα εκμάθησης και έναν ευέλικτο χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τραπεζαρία, χώρο για εργαστήρια, ως τάξη ή χώρο εκδηλώσεων.
Η στρατηγική σχεδιασμού που επέλεξε το RCKa εστίασε στο να νιώθεις τον χώρο – προηγουμένως, εκεί στεγαζόταν ένα σουπερμάρκετ και ένα ταχυδρομείο – όσο πιο προσβάσιμο γίνεται. «Το να κάνεις τον κόσμο να δρασκελίσει το κατώφλι είναι η πρώτη πρόκληση, οπότε το Nourish Hub έπρεπε να δείχνει ανοιχτό και έτοιμο να καλωσορίσει όλη την κοινότητα» είπε ο διευθυντής του αρχιτεκτονικού γραφείου Dieter Kleiner.
Η ομάδα αρχιτεκτόνων φιλοξένησε μια γκάμα δραστηριοτήτων για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ντόπιων και να μάθει για τις εμπειρίες τους. Άρχισαν με το να ζωγραφίσουν μια γραφίστικη τοιχογραφία στα παλιά ρολά. Εγκαινίασαν κουζίνα που βλέπει έξω στο πεζοδρόμιο, ετοίμασαν παιχνιδιάρικες κάρτες με ερωτηματολόγιο και φιλοξένησαν εργαστήρια με παιδιά. «Είχαμε τρεις στόχους: να φέρουμε το πρότζεκτ στη συνείδηση του κόσμου, να δοκιμάσουμε ιδέες και να καθιερώσουμε μια τοπική ταυτότητα» υπογράμμισε ο Anthony Staples, επικεφαλής αρχιτέκτονας του πρότζεκτ.
Σε ένα από τα εργαστήρια με παιδιά, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν γραφίστικα σχέδια εμπνεόμενοι από φρούτα, λαχανικά και σπόρους. Ένα από αυτά ζωγραφίστηκε στο ταβάνι του Nourish Hub ενώ ένα άλλο έγινε κεραμικά πλακάκια τοίχου. Για τον σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου, το RCKa πήρε παράδειγμα από τις κουζίνες της βικτωριανής εποχής: η κουζίνα εκμάθησης έχει το σχήμα μιας μεγάλης «νήσου», ενώ σε ανοιχτά ντουλάπια βρίσκονται κουταλομαχαιροπίρουνα και βιβλία μαγειρικής. «Τα πάντα είναι σε κοινή θέα, οπότε όταν μπαίνεις μέσα νιώθεις να θέλεις να αγγίξεις και να πάρεις στα χέρια σου πράγματα» λέει ο Staples. Τα τραπέζια είναι από ξύλο και οι καρέκλες σε έντονο κόκκινο και κίτρινο. Μικρολεπτομέρειες κάνουν τον χώρο προσβάσιμο σε ευρεία γκάμα χρηστών: χαμηλωμένες επιφάνειες για τους χρήστες αμαξίδιου, κουρτίνα για όσους έχουν ειδικές ανάγκες ιδιωτικότητας ( https://www.instagram.com/thenourishhub/?hl=en ).
Η Yvonne Thompson, η διευθύνουσα σύμβουλος της UKHarvest, πιστεύει ότι αυτή η ιδέα μπορεί να συντελέσει στην αντιμετώπιση επισιτιστικής φτώχειας και ανασφάλειας, που κατ’ εκτίμηση βιώνουν 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε με οικονομική στήριξη από το Good Growth Fund του Δημάρχου του Λονδίνου και από το δημοτικό διαμέρισμα, αλλά στόχος είναι να γίνει οικονομικά αυτάρκες το Nourish Hub μέσα σε τρία χρόνια.
Τσέκαρε και αυτό : Ένας από τους πιο ψυχρούς μήνες ο φετινός Μάρτιος