Λύκος Πάρνηθα

Λύκος Πάρνηθα: Το γεγονός της παρουσίας ενός λύκου στην Πάρνηθα είναι από μόνο του κάτι που δείχνει πως βελτιώνεται η ισορροπία μεταξύ της πανίδας και της χλωρίδας στο βουνό, δημιουργώντας ένα καλύτερο οικολογικό περιβάλλον για μας.

Ο Λύκος απουσίαζε από την Πάρνηθα για πολλά χρόνια και έτσι δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη εξοικείωση. Όσον αφορά στο περιστατικό με την οικογένεια που ο λύκος άρπαξε το σκυλί και εξαφανίστηκε, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που απαγορεύεται για τους ανθρώπους να ανέβουν στην Πάρνηθα με τα κατοικίδιά τους.

Γιατί ο λύκος δεν κάνει επιθέσεις στους ανθρώπους εκτός εάν υπάρχει λόγος υγείας, όπως η λύσσα. Για το λόγο αυτό από το 1959 έως το 2000 καταγράφηκαν μόνο 59 περιστατικά εκ των οποίων τα 38 οφείλονταν στη λύσσα και τα υπόλοιπα ήταν περιστατικά που εμπλέκονταν κι άλλα ζώα.

Ο λύκος λοιπόν δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο! Αξίζει να ξέρετε πως ο λύκος είναι γενικά ντροπαλό ζώο και αποφεύγει την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο.

Το πρώτο που πρέπει να ξέρουμε είναι πως δεν ταΐζουμε τα ζώα στην Πάρνηθα γιατί πέρα από τις βλαβερές συνέπειες για την υγεία τους, έτσι προκαλείται εξοικείωση. Επίσης δεν παρατάμε τα σκουπίδια μας όπως υπολείμματα τροφής, χαρτιά και κόπρανα.

Αυτό που επίσης πρέπει να ξέρουμε είναι πως δεν πλησιάζουμε είτε πληγωμένα ζώα ή ένα ζώο που έχει σκοτωθεί και είναι φαγωμένο. Αποφεύγουμε επίσης τα κοιλώματα βράχων ή τις βάσεις μεγάλων δέντρων γιατί εκεί είναι συνήθως οι φωλιές των λύκων.

Δεν κάνουμε βόλτες στην Πάρνηθα μόνοι μας και όταν έχουμε παρέα φροντίζουμε να μιλάμε δυνατά, γιατί τα ζώα όπως ένας λύκος θα αποφύγει να πλησιάσει ενώ ακούει θόρυβο.

Η παρουσία σκύλων απαγορεύεται έτσι κι αλλιώς στην Πάρνηθα, αλλά και το δυστυχές περιστατικό το επιβεβαιώνει μιας και ένας σκύλος είναι πολύ πιθανό να προσελκύσει τους λύκους.

Εάν όμως είμαστε στην Πάρνηθα και βρεθούμε μπροστά σε έναν λύκο τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να αποχωρούμε σταδιακά από το σημείο. Ξεχάστε το τρέξιμο και μην το κάνετε σε καμία περίπτωση. Όσο σταδιακά και σιγά σιγά θα απομακρύνεστε από τον λύκο, να έχετε πάντα το βλέμμα σας στο ζώο και μην του γυρίσετε την πλάτη.

Επίσης, όσο απομακρύνεστε σιγά σιγά θα πρέπει να μιλάτε δυνατά ή να τραγουδάτε ακόμα, ενώ να θυμάστε πως καλό θα είναι να έχετε τα χέρια σας ψηλά έτσι ώστε να φαίνεστε πιο μεγάλοι και απειλητικοί.

Και να θυμάστε εσείς έχετε πάει στο σπίτι του λύκου και όχι αυτός στο δικό σας. Οπότε σεβασμός σε αυτό το υπέροχο ζώο.