Μαδρίτη

Μαδρίτη: Στην Plaza de Colón της Μαδρίτης, ο καλλιτέχνης SpY παρουσιάζει μια εγκατάσταση που αποτελείται από μια φωτεινή κόκκινη σφαίρα εγκλωβισμένη σε μια κυβόσχημη δομή.

Με την «Tierra (Γη)», ο καλλιτέχνης καλεί τους περαστικούς να στοχαστούν ότι ο κόσμος μας είναι μια συνολική οντότητα της οποίας αποτελούμε μέρος και στην οποία τα πάντα είναι συνδεδεμένα σαν να ήταν ζων οργανισμός.

Η εγκατάσταση είναι σχόλιο για την καταστροφική ανθρώπινη δραστηριότητα και τη συμβολή της στην τρέχουσα κλιματική κρίση. «Δυστυχώς, αυτή η ταχεία αλλαγή έχει μια επίπτωση η οποία μπορεί να αποδειχθεί άνευ επιστροφής» τονίζει ο SpY.

«Χρειάζεται να προτείνουμε διάλογο και δράσεις που θα συμβάλλουν σε βελτιωμένη συλλογική συνείδηση μέσα από ένα σύστημα αξιών που μπορεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση. Η πρόκληση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι είναι το να κάνουμε, σε ατομικό επίπεδο, μικρά βήματα για να βελτιώσουμε και να συμβάλλουμε στην αίσθηση της κοινής μας ευθύνης» υπογραμμίζει.

Ως μια οπτική μεταφορά της έντασης -και του βαθμού του επείγοντος- της συνεχιζόμενης κλιματικής κρίσης, η εγκατάσταση «Tierra» πυργώνεται σε ύψος σχεδόν 25 μέτρων στην Plaza de Colón· η πελώρια σφαίρα, «εγκιβωτισμένη» σε σκαλωσιά οικοδομής, δημιουργεί αντίθεση μεταξύ των δύο γεωμετρικών σχημάτων -σφαίρας και κύβου- και ρίχνει έντονο κόκκινο φως στη γύρω περιοχή (https://www.instagram.com/p/CWNqasMs9ba/).

Ο SpY είναι γνωστός για τις αστικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις του, στις οποίες περιλαμβάνονται όλο ειρωνεία εγκαταστάσεις και ένα προσωρινό πάρκο μέσα στη Μαδρίτη, στην οποία σήμερα ζει.