Η μαγειρίτσα είναι το πιάτο με το οποίο τερματίζουμε τη νηστεία της Σαρακοστής και η πρώτη γεύση του κρέατος έρχεται μέσα από τη συγκεκριμένη παρασκευή. Το βράδυ της Ανάστασης, συγκεντρωνόμαστε στο σπίτι μας με την οικογένεια μας και απολαμβάνουμε τη συγκεκριμένη σούπα.
ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR EΔΩ
Το συγκεκριμένο πιάτο προετοιμάζει τον κόσμο για την επιστροφή στην κρεατοφαγία και προτού απολαύσουμε το σουβλιστό αρνί, το κοκορέτσι και το κατσικάκι στη σούβλα, απολαμβάνουμε τη συγκεκριμένη σούπα η οποία περιλαμβάνει κρέας και διάφορα λαχανικά.
Πώς ξεκίνησε αυτό το έθιμο
Θα περίμενε κανείς πως ο συμβολισμός του συγκεκριμένου πιάτου θα κρύβεται στο κρέας που χρησιμοποιείται. Όμως, η πραγματικότητα είναι άλλη! Ο συμβολισμός κρύβεται στα λαχανικά που χρησιμοποιούνται καθώς τα χόρτα συμβολίζουν αυτά που έτρωγαν οι Εβραίοι όταν ήταν σκλάβοι των Αιγυπτίων. Για τους Εβραίους, λέξη “Πάσχα” σημαίνει “Έξοδος” και για τους Χριστιανούς σημαίνει το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.
Τι περιλαμβάνει η μαγειρίτσα
Η σούπα που δημιουργούν οι νοικοκυραίοι και οι νοικοκυρές το βράδυ της Αναστάσης περιλαμβάνει χόρτα διαφόρων ειδών, εντόσθια από το αρνί και ρύζι. Συνήθως, χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα ελαιόλαδου και λεμονιού.
Το συγκεκριμένο πιάτο προετοιμάζει το στομάχι των ανθρώπων πως έχουν νηστέψει για 40 μέρες και κάνει πιο εύκολη τη μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία, η οποία ξεκινά επίσημα την ημέρα του Πάσχα . Παρόλο που η συνταγή της μαγειρίτσας είναι κλασική, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας επιλέγουν να δημιουργήσουν παραλλαγές της και στο τραπέζι της Ανάστασης υπάρχουν πολλών ειδών σούπες οι οποίες είναι για όλα τα γούστα.
Ωστόσο, υπάρχει κόσμος ο οποίος δεν “αγαπά” το συγκεκριμένο πιάτο διότι δεν του αρέσουν τα εντόσθια και επιλέγει να δημιουργήσει άλλων ειδών πιάτα όπως είναι το φρικασέ ή σούπα με σέλινο και κρέας.
Τσέκαρε και αυτά: