Μαύρη τρύπα

Κι όμως ακούγεται λίγο scary αλλά είναι αλήθεια πως οι επιστήμονες από μία μαύρη τρύπα στο Νότιο Πόλο κατάφεραν να εντοπίσουν ένα σωματίδιο φάντασμα, το οποίο δημιουργήθηκε κατά την καταστροφή ενός άστρου από την κολοσσιαία βαρύτητα μια μαύρης τρύπας με μάζα όσο 30 εκατομμύρια ήλιοι.

Το γεγονός αυτό δεν συνέβη προχτές φυσικά! Συνέβη πριν καν να εμφανιστούν τα πρώτα ζώα στη Γη και σε απόσταση 700 εκατομμυρίων ετών από τη Γη. Αυτά τα σωματίδια φαντάσματα όμως ή αλλιώς νετρίνα εξαπολύθηκαν τότε και πρόσφατα έφτασαν τη Γη.

Για τους επιστήμονες τα νετρίνα και η προέλευσή τους θεωρούνται ως κάτι τρομαχτικά δύσκολο να εντοπιστούν και αυτή η ανακάλυψη θεωρείται σπουδαία.

Αξίζει να σημειωθεί για να συνειδητοποιήσει κάποιος πόσο δύσκολο είναι να ανιχνευτούν πως είναι η δεύτερη φορά που ανιχνεύεται η πηγή ενός νετρίνου υψηλής ενέργειας.

Το συγκεκριμένο νετρίνο που ανακαλύφθηκε τώρα, έγινε αντιληπτό όταν προσέκρουσε σε πάγο της Ανταρκτικής με μία ενέργεια άνω των 100 τεραηλεκτρονιοβόλτ.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς πόσο μεγάλη ενέργεια είναι αυτή πρέπει να ειπωθεί πως είναι δεκαπλάσια από τον πιο ισχυρό επιταχυντή σωματιδίων που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο και είναι ο CERN.