Μεγάλη Εβδομάδα 2023

Μεγάλη Εβδομάδα 2023 : Δεν αργεί να έρθει το Πάσχα καθώς στις 16 Απριλίου 2023 θα ψήσουμε τον οβελία και θα καθίσουμε με την οικογένεια μας στο πασχαλινό τραπέζι για να απολαύσουν όλα τα εδέσματα που πρέπει αυτή την ξεχωριστή μέρα. Προτού όμως στήσουμε το φαγοπότι, πρέπει να δώσουμε βάση στις προηγούμενες μέρες καθώς είναι πολύ σημαντικές και τα Άγια Πάθη του Χριστού είναι αυτά που μας φέρνουν στην Ανάσταση.

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR EΔΩ 

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά από την Κυριακή των Βαΐων και το βράδυ της συγκεκριμένης μέρας πραγματοποιείται η Ακολουθία του Νυμφίου η οποία ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Όλες οι μέρες είναι αφιερωμένες στα Άγια Πάθη και υπενθυμίζεται στον κόσμο η θυσία που έκανε ο Ιησούς Χριστός για να δείξει στον κόσμο πως η αγάπη είναι το συναίσθημα που πρέπει να κυριαρχεί και πως ο Θεός δεν αφήνει κανέναν.

Εκτός από Μεγάλη Εβδομάδα, αποκαλείται και Αγία Εβδομάδα και ο κόσμος που δεν νήστεψε όλη τη Σαρακοστή, επιλέγει να νηστέψει τις συγκεκριμένες μέρες έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί στην εκκλησία και να μεταλάβει.

Κάθε μια από τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας 2023 έχει αφιερωθεί σε κάποια περιστατικά των Παθών και έχουν ως εξής :

 Μεγάλη Δευτέρα – Έχει αφιερωθεί στη μνήμη του Ιωσήφ του Πάγκαλου ο οποίος ήταν γιος Ιάκωβος. Πρόκειται για το περιστατικό όπου ο Ιησούς κατάφερε να ξεράνει μια συκιά με έναν μόνο λόγο του, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.

Μεγάλη Τρίτη – Έχει αφιερωθεί στην παραβολή των Δέκα Παρθένων. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη – Έχει αφιερωθεί στη γυναίκα η οποία θεωρήθηκε αμαρτωλή, και πίστεψε στον Χριστό. Μετανόησε και γλύψε με μύρο τα πόδια του.

Μεγάλη Πέμπτη – Έχει αφιερωθεί στο Μυστικό Δείπνο και σε όλα όσα έγιναν. Η προδοσία του Ιούδα, η σύλληψη του Ιησού Χριστού, η ανάκριση από τον Άννα και η καταδίκη από τον Καϊάφα είναι τα περιστατικά που συνθέτουν αυτή την ξεχωριστή ημέρα.

Μεγάλη Παρασκευή – Έχει αφιερωθεί στη Σταύρωση του Χριστού και στα Άγια Πάθη. Ο κόσμος συγκεντρώνεται στην εκκλησία της επιλογής του και γίνεται η περιφορά του Επιταφίου.

Μεγάλο Σάββατο – Έχει αφιερωθεί στην Ταφή του Χριστού.

Οι ψαλμωδίες και οι τελετές που σημειώνονται

Από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και τη Μεγάλη τρίτη ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου. Την Μεγάλη Τρίτη ψάλλεται το Τροπάριο της Κασσιανής το οποίο είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή, για όποιον βρεθεί στην εκκλησία.

Τη Μεγάλη Τετάρτη γίνεται η τελετή των Προηγιασμένων Τίμιων Δώρων και το απόγευμα τελούνται το Μυστήιο του Ευχελαίου η του νιπτήρα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι πιστού δίνουν το παρών στην Εκκλησία για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και μεταλαμβάνουν. Επίσης, το βράδυ της συγκεκριμένης μέρας ψάλλεται το  “Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου” και γίνεται η περιφορά του Τίμιου Σταυρού μέσα στο ναό.

Την Μεγάλη Παρασκευή – όπου και κορυφώνεται το Θείο Δράμα – πραγματοποιείται η Ακολουθία των Μεγάλων ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης. Πρόκειται για μια άκρως ιδιαίτερη στιγμή καθώς ο εκάστοτε ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τυλίγει το “σώμα” σε ένα σεντόνι.

Ο Εσπερινός της Ανάστασης ψάλλεται το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και το μεσημέρι ξεκινά να διανέμεται το Άγιο Φως σε όλη την Ελλάδα έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το βράδυ η Ανάσταση και να ακουστεί το περίφημο “Χριστός Ανέστη”.

Τσέκαρε και αυτά: