meli: Όλα ξεκίνησαν από μια οικογενειακή κουβέντα στο Κυριακάτικο τραπέζι. «Πρέπει να τρώμε μέλι, είναι καλό για την υγεία μας». Μια φράση ήταν αρκετή για να ξεκινήσει η παραγωγή του στην Εύβοια. Μια μικρή για “χόμπι” επιχείρηση που θέλει να μπει στα σπίτια και… στα τραπέζια όλων σας.
Με πάνω από 400 μελίσσια να βρίσκονται σχεδόν σε όλη την Εύβοια παράγονται σχεδόν 20 τόνοι ετησίως και συσκευάζονται σε ένα μικρό τυποποιητήριο λίγο πιο έξω από την Χαλκίδα.
Εκτός από τα μέλια πεύκο, θυμάρι και έλατο παρασκευάζεται και βασιλικός πολτός. Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μήνυμα στο [email protected] και δείτε πως μπορείτε να αποκτήσετε το «meli».
Πώς ξεχωρίζουμε το καλό μέλι
Με αρκετούς απλούς τρόπους μπορούμε να ξεχωρίσουμε το καλό μέλι. Η κρυστάλλωση του μελιού, δηλαδή το ζαχάρωμα όπως συνηθίζουμε να το λέμε, συμβαίνει λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας του μελιού σε γλυκόζη. Αυτό δεν είναι ένδειξη νοθείας.
Για να ξανακάνετε το μέλι ρευστό, βάλτε το σε ένα γυάλινο δοχείο και βυθίστε το σε ένα κατσαρολάκι με νερό στους 45-55 βαθμούς Κελσίου.
Mην το βράσετε, γιατί θα χαθούν τα αρωματικά του στοιχεία και θα μειωθεί η θρεπτική του αξία.
Γενικά όσο πιο πηχτό και παχύρρευστο είναι το μέλι τόσο λιγότερη υγρασία περιέχει, επομένως τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά του.
Για να δείτε αν το μέλι που έχετε στο σπίτι είναι καλό μπορείτε να πάρετε ένα ποτήρι με κρύο νερό και να βάλετε μέσα μια κουταλιά της σούπας μέλι.
Επειδή η πιο συνηθισμένη μέθοδος νοθείας του μελιού είναι με σιρόπι ζάχαρης τα οποία διαλύονται εύκολα στο νερό, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι νοθευμένο θα διαλυθεί στο νερό. Αντίθετα, αν το μέλι που αγοράσαμε είναι αγνό θα καταβυθιστεί αυτούσιο στον πάτο.
Το άρωμα όσο και το χρώμα του μελιού έχουν σχέση μόνο με την προέλευση της πρώτης ύλης και δεν είναι εκείνα τα στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα του μελιού.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ [email protected]