Μελίνα Μερκούρη

Μπορεί η Μελίνα Μερκούρη να έχει φύγει από κοντά μας εδώ και 26 χρόνια, αλλά παραμένει μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες Ελληνίδες σε όλο τον κόσμο.

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου κλείνουμε 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη που έγινε στην Αθήνα του 1920.

Η οικογένεια της Μελίνας Μερκούρη δεν ήταν τυχαία μιας και προέρχεται από σημαντική οικογένεια πολιτικών που η ιστορία της φτάνει έως την ελληνική επανάσταση του 1821.

Η Μελίνα Μερκούρη αποφάσισε πολύ μικρή να μπει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και τότε μπήκε μαζί με την κολλητή της, τη Δέσπω Διαμαντίδου.

Πρώτη φορά πάτησε στο θεατρικό σανίδι με το έργο του Αλέξη Σολωμού το 1944 αμέσως μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Η Μελίνα Μαρκούρη πέρα από την τεράστια επιτυχία που είχε στο θέατρο και στον κινηματογράφο, όπου έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου, τα τελευταία χρόνια είχε ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική.

Το γεγονός ότι παρέμεινε για 10 χρόνια στο υπουργείο Πολιτισμού, προκάλεσε μεγάλες εντάσεις και ίσως αυτό να την έφθειρε λίγο στα μάτια του κόσμου αλλά δεν μείωσαν την αίγλη της και την αγάπη που της είχαν όλοι οι Έλληνες.

Η Μελίνα Μερκούρη είχε πάθος για τη ζωή και τον άνθρωπο και αυτό φαινόταν σε κάθε κίνησή της, αποπνέοντας έναν ηλεκτρισμό παροιμιώδη. Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει το πείσμα της και τη λαχτάρα που έδειχνε για τη επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα πίσω στην Αθήνα από το Βρετανικό Μουσείο.