Μια συνταγή για μελομακάρονα με σοκολάτα, συνδυάζοντας την παραδοσιακή γεύση των μελομακάρονων με την απολαυστική σοκολάτα.
Υλικά:
- Για τα μελομακάρονα:
- 250 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1 ποτήρι του νερού χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γρ. καρύδια (σπασμένα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
- Για το σιρόπι:
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. νερό
- 1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Για τη σοκολάτα:
- 200 γρ. μαύρη σοκολάτα
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (ή κρέμα γάλακτος για πιο κρεμώδη υφή)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία μελομακάρονων:
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και ανακατεύουμε καλά.
- Σταδιακά, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
- Πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα πιέζουμε σε σχήμα μελομακάρονου. Βάζουμε τα καρύδια πάνω σε κάθε μελομακάρονο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Προετοιμασία σιροπιού:
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας.
- Βράζουμε το σιρόπι για 5-7 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Βουτήξτε τα μελομακάρονα στο σιρόπι:
- Μόλις τα μελομακάρονα βγουν από το φούρνο, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι για 1-2 λεπτά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
- Σοκολάτα:
- Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων μαζί με το ελαιόλαδο.
- Μόλις λιώσει και γίνει κρεμώδης, βουτάμε τα μελομακάρονα στην σοκολάτα ή απλώς περιχύνουμε μερικά από αυτά με την λιωμένη σοκολάτα.
- Αφήστε τα να κρυώσουν και απολαύστε τα με τον τέλειο συνδυασμό από μελομακάρονο και σοκολάτα!
Αυτή η συνταγή συνδυάζει τη γλυκιά γεύση του μελομακάρονου με την πλούσια, γλυκιά σοκολάτα, προσφέροντας μια υπέροχη επιλογή για τα γιορτινά τραπέζια.
Τσέκαρε κι αυτά: