Για μια ιδιαίτερη συνταγή για μελομακάρονα που διαφέρει από τις παραδοσιακές, μπορείς να δοκιμάσεις να ενσωματώσεις φρέσκα αρωματικά και γεύσεις όπως σοκολάτα ή γέμιση ξηρών καρπών. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί μπαχαρικά και διαφορετικές υφές, ενώ παραμένει πιστή στα βασικά συστατικά των μελομακάρονων.
Μελομακάρονα με Γέμιση από Ξηρούς Καρπούς και Επικάλυψη Σοκολάτας
Υλικά:
- Για τη ζύμη:
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι και 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γλ. κανέλα, 1/2 κ.γλ. γαρίφαλο και 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ και 1/2 κ.γλ. σόδα
- 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Για τη γέμιση:
- 1 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
- 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
- 1 κ.γλ. κανέλα και 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- Για το σιρόπι:
- 1 φλιτζάνι μέλι, 1 φλιτζάνι νερό και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- Φλούδα από πορτοκάλι ή λεμόνι
- Για την επικάλυψη:
- Σοκολάτα κουβερτούρα (περίπου 200 γρ.)
Εκτέλεση:
- Προετοιμασία ζύμης: Χτύπησε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε τον χυμό πορτοκαλιού, τα μπαχαρικά και το ξύσμα. Στη συνέχεια, ανακάτεψε το μπέικιν και τη σόδα με το αλεύρι και πρόσθεσέ το στο μείγμα σταδιακά, σχηματίζοντας μια μαλακή ζύμη.
- Γέμιση: Ανακάτεψε τα καρύδια με την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
- Σχηματισμός μελομακάρονων: Πάρε λίγη ζύμη και πλάσε ένα μπαλάκι, βάζοντας στο κέντρο λίγη γέμιση από τους ξηρούς καρπούς. Κλείσε τη ζύμη γύρω από τη γέμιση και δώσε οβάλ σχήμα.
- Ψήσιμο: Τοποθέτησε τα μελομακάρονα σε ταψί και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά.
- Σιρόπι: Ζέστανε το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη με τη φλούδα πορτοκαλιού σε χαμηλή φωτιά. Βύθισε τα ζεστά μελομακάρονα στο χλιαρό σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.
- Επικάλυψη σοκολάτας: Λιώσε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και βούτηξε τα μελομακάρονα στη σοκολάτα. Άφησέ τα να στεγνώσουν σε σχάρα.
Αυτά τα μελομακάρονα συνδυάζουν την παραδοσιακή γεύση με μια πλούσια πινελιά σοκολάτας και τραγανή γέμιση από ξηρούς καρπούς.
Τσέκαρε κι αυτά: