ΚΠΙΣΝ

Από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) μεταμορφώνεται σε έναν τόπο παιχνιδιού, καθώς φιλοξενεί μια σειρά δράσεων με επίκεντρο ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα παγκοσμίως, το ποδόσφαιρο. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε προπονήσεις και αγώνες, να μάθουν τεχνικές με μπάλα, να πάρουν μέρος σε βιωματικά παιχνίδια που προάγουν τις αξίες της προσπάθειας, του σεβασμού και της συνεργασίας και να απολαύσουν κινηματογραφικές ταινίες στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος με θέμα -τί άλλο;- το ποδόσφαιρο. Τέλος, μέσα από τη συζήτηση «Αθλητισμός: Παιδί & Ποδόσφαιρο», οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν τη σημασία του ποδοσφαίρου στην ανάπτυξη των παιδιών. Το αφιέρωμα Μέρες Ποδοσφαίρου: ένα παιχνίδι για όλους πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων έχει ως εξής:

Συζήτηση: Αθλητισμός: Παιδί και Ποδόσφαιρο
Πέμπτη 24/09, 17.00-20.00, Θόλος, Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

Αν ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο, όπως σθεναρά υποστήριζε ο Νέλσον Μαντέλα, τότε το ποδόσφαιρο, ως το πιο δημοφιλές όλων των αθλημάτων, μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.

Στη συζήτηση «Αθλητισμός: Παιδί και Ποδόσφαιρο», διακεκριμένοι επιστήμονες από τον χώρο της Ιατρικής, του Αθλητισμού, της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας, θα αναπτύξουν διεξοδικά τη σημασία του ποδοσφαίρου στην ανάπτυξη του παιδιού, προβάλλοντας τη σπουδαιότητα της συμμετοχής, του σεβασμού του αθλητικού πλουραλισμού και του ευ αγωνίζεσθαι. Παράλληλα, αναγνωρισμένοι αθλητές θα αναδείξουν, μέσα από την εμπειρία και το παράδειγμά τους, πλευρές που χρήζουν προσοχής τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.

Η συζήτηση πραγματοποιείται από το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence, υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, με τη διοργανωτική επίβλεψη της ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος».

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της συζήτησης και τους ομιλητές. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη με ηλεκτρονική προεγγραφή.

Προβολές ταινιών

Καταραμένη Ομάδα (2009), Η Μεγάλη Απόδραση των 11 (1981) και Αναζητώντας τον Έρικ (2009), τρεις ταινίες με πρωταγωνιστές μύθους του ποδοσφαίρου, ανάμεσα στους οποίους ο Pelé και ο Eric Cantona, αλλά και αστέρες του Χόλυγουντ, όπως ο Sir Michael Caine. Οι ταινίες που θα προβληθούν αποτελούν κινηματογραφικά έργα που διαχειρίζονται τον αγωνιστικό χώρο του ποδοσφαίρου από εντελώς διαφορετικές σκοπιές. Τα (ενίοτε άσχημα) προπονητικά παρασκήνια, το παιχνίδι στις πιο αγωνιστικές και πατριωτικά εμψυχωτικές του διαστάσεις και τον φιλαθλητισμό που γίνεται φανατισμός και χρίζει… ψυχανάλυσης. Βάλτε τα αθλητικά σας παπούτσια κι ελάτε στο Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ για ένα αναπάντεχο φιλμικό τρίπτυχο που… βάζει γκολ! Την επιμέλεια του προγράμματος έχει ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης.

Παρασκευή 25/09, 20.30, Ξέφωτο
Καταραμένη Ομάδα / The Damned United (2009)
Σκηνοθεσία: Tom Hooper

Μια ματιά στην αμφιλεγόμενη θητεία του Brian Clough, ο οποίος το 1974 διετέλεσε προπονητής της βρετανικής ποδοσφαιρικής ομάδας Leeds United για… μόλις 44 μέρες! Από το ομώνυμο bestseller του David Peace, που πολλοί θεώρησαν ότι απείχε αρκετά από τα πραγματικά γεγονότα, προέκυψε μία από τις σοβαρότερες και πλέον κριτικά αποδεκτές βιογραφικές κινηματογραφικές παραγωγές με φόντο τον κόσμο των
ομάδων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο σκηνοθέτης της, Tom Hooper, εξελίχθηκε σε πολυβραβευμένη φίρμα παγκόσμια επιτυχημένων φιλμ όπως Ο Λόγος του Βασιλιά (2010), Οι Άθλιοι (2012) και Το Κορίτσι από τη Δανία (2015).

Σάββατο 26/09, 20.30, Ξέφωτο
Η Μεγάλη Απόδραση των 11 / Escape to Victory (1981)
Σκηνοθεσία: John Huston

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Αιχμάλωτοι των συμμαχικών δυνάμεων, υπό την καθοδήγηση Βρετανού πρώην ποδοσφαιριστή της West Ham United, δέχονται να πάρουν μέρος σε αγώνα έναντι γερμανικής ομάδας. Οι τελευταίοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το παιχνίδι για προπαγανδιστικούς λόγους, ενώ οι πρώτοι θα συνειδητοποιήσουν πως πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία… να αποδράσουν! Η πιο διάσημη ποδοσφαιρική ταινία όλων των εποχών, εκτός από το ονομαστό cast (Sylvester Stallone, Michael Caine, Max von Sydow), φιλοξενεί στο τερέν και μερικούς αληθινούς stars της μπάλας (Pelé, Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Kazimierz Deyna, Paul Van Himst, Mike Summerbee, Hallvar Thoresen, Werner Roth).

Κυριακή 27/09, 20.30, Ξέφωτο
Αναζητώντας τον Έρικ / Looking for Eric (2009)
Σκηνοθεσία: Ken Loach

Ο Eric Bishop είναι ένας φανατικός ποδοσφαιρόφιλος και οπαδός της Manchester United που βγάζει τα προς το ζην ως ταχυδρόμος στην πόλη του Μάντσεστερ. Τα πάντα στη ζωή του παίρνουν την κατιούσα και, σταδιακά, απομένει χωρίς ανθρώπους στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί για βοήθεια. Και, εντελώς ξαφνικά, θα εμφανιστεί μπροστά του ο ποδοσφαιρικός του ήρωας, ο Eric Cantona! Μπορούσε να υπάρξει καλύτερο… life coaching από αυτό; Μία χιουμοριστικά ειρωνική ματιά στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται οι μύθοι από ποδοσφαιρόφιλους που φανατίζονται με τη μπάλα, ξεφεύγοντας εντελώς από την έννοια της «φυγής» που προσφέρει το άθλημα. Επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Καννών.

Αθλητικά Προγράμματα για παιδιά

Με την καθοδήγηση έμπειρων προπονητών/προπονητριών τα παιδιά ηλικίας 5-13 ετών θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πλήθος παιχνιδιών και δράσεων με επίκεντρο το ποδόσφαιρο. Για το αναλυτικό πρόγραμμα ανά ημέρα καθώς και την απαιτούμενη ηλεκτρονική προεγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμβουλευτούν την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ snfcc.org/FootballDays.
Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή των δράσεων είτε σε σχέση με τον αριθμό των συμμετεχόντων.