Μεσόγειος

Το τριετές περιβαλλοντικό πρόγραμμα Interreg – MEDSEALITTER (2017-2019) με στόχο την ανάπτυξη και υιοθέτηση κοινών πρωτοκόλλων για την παρακολούθηση των θαλάσσιων απορριμμάτων και των δυνητικών επιπτώσεών τους σε σημαντικά είδη βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. To έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος INTERREG MED 2014-2020, με τη συνεργασία 11 σημαντικών φορέων από 4 ευρωπαϊκές χώρες: Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα. Στη χώρα μας, στο πρόγραμμα συμμετείχε το MEDASSET και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.).

Βασικό αποτέλεσμα του προγράμματος αποτελεί η δημιουργία ενός νέου, εύχρηστου εργαλείου: του Πρωτοκόλλου Παρακολούθησης Θαλάσσιων Απορριμμάτων MEDSEALITTER. 83 σημαντικοί φορείς και οργανώσεις στην Ελλάδα και περισσότεροι από 300 συνολικά στις 4 χώρες εφαρμογής του προγράμματος, έχουν ήδη υιοθετήσει το πρωτόκολλο, επιθυμώντας να συμβάλουν στην αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας της Μεσογείου.

 

Το MEDASSET, με έναυσμα την πρόσφατη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Pollution: “Evidence of ingested plastics in stranded loggerhead sea turtles along the Greek coastline, East Mediterranean Sea”, στην οποία συμμετείχε, δημοσιεύει τα αποτελέσματα του προγράμματος, τα οποία σχετίζονται με την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904 για τη μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών μιας χρήσης στο περιβάλλον.

Δείτε το βίντεο του προγράμματος MEDSEALITTER:

Στο πλαίσιο του προγράμματος MEDSEALITTER, υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα τρεις συμμετοχικές ημερίδες γνωριμίας με το Πρωτόκολλο και εκπαίδευσης: στην Καβάλα (16/5/2019), στην Πάτρα (22/5/2019) και στην Αθήνα (6/6/2019), με τη φιλοξενία του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας – ΙΝ.ΑΛ.Ε., της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας – ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. και του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., αντίστοιχα, και με τη σημαντική συμβολή της Δρ. Κομνηνού Αναστασίας, Καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.