: Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι λιμνοθάλασσα, μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας, η οποία αποτελεί ξέβαθο της θάλασσας από τις προσχώσεις του Αχελώου και προσφέρει σπουδαία πιστοποιημένα προϊόντα, όπως η Αφρίνα.
Η Αφρίνα που παράγεται μόνο στις Αλυκές Μεσολογγίου είναι η τοπική ονομασία αυτού που ονομάζουμε Ανθός Άλατος (Fleur de sel).
Δημιουργείται στην επιφάνεια των αλοπηγίων, εκεί ακριβώς που η θάλασσα στεγνώνει και δημιουργεί μία λεπτή κρούστα της πρώτης μορφής αλατιού. Αυτή η λεπτή κρούστα θα παρασυρθεί από τους αέρηδες και θα αποτεθεί σαν αφρός στις διάφορες μεριές των αλοπηγίων, εξού και η ονομασία αφρίνα.
Η χρήση μηχανημάτων για τη συγκομιδή της αφρίνας είναι απαγορευτική για αυτό το λόγο, μόλις στεγνώσει αυτός ο αφρός εξειδικευμένοι εργάτες με ξύλινα εργαλεία χρησιμοποιούν μία σχεδόν αρχαία τεχνική για να τη συλλέξουν.
Η διαφορά ανάμεσα στην αφρίνα με το αλάτι είναι παρόμοια με τη διαφορά ανάμεσα στο βασιλικό πολτό και το μέλι. Η αφρίνα είναι η καλύτερη εκδοχή του αλατιού!
Η άλλη διαφορά είναι πως δεν είναι τόσο αλμυρή όσο το αλάτι για αυτό το λόγο θεωρείται ιδανική για σαλάτες και ωμά φαγητά. Αυτό που λίγοι ξέρουν είναι πως η αφρίνα αποτελεί το μεγάλο μυστικό, αλλά και όπλο για του ψήστες, καθώς μόνο λίγοι τραγανοί κρύσταλλοι φτάνουν για να δώσουν μία ξεχωριστή νοστιμιά στο κρέας, χωρίς να υπάρχει ο γνωστός φόβος να το στεγνώσουν.
Η Αφρίνα έλαβε Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης στην Ε.Ε. το 2022.
Τσέκαρε κι αυτά:
Βάσια Μαυράκη: Το πολιτικό μέλλον Κασσελάκη-Μητσοτάκη σύμφωνα με τα άστρα