Μετάδοση κορονοϊού

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τόσο οι ειδικοί ανησυχούν για το πόσοι θα νοσήσουν, αφού η μετάδοση κορονοϊού σε εσωτερικούς χώρους είναι πολύ πιο εύκολη.

Αυτό που προκύπτει από μελέτες είναι πως σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους με μεγάλη συνάθροιση ανθρώπων, η  μετάδοση του κορονοϊού είναι πολύ πιο εύκολη και σε τέτοιες συνθήκες η χρήση μάσκας προσώπου δεν παρέχει επαρκή προστασία.

Δυστυχώς οι μελέτες δείχνουν πως η μετάδοση γίνεται εύκολα με την αναπνοή και την ομιλία.

Οι άνθρωποι με την ομιλία τους ή την αναπνοή παράγουν μεγάλες ποσότητες αεροσωματιδίων και ας μην το καταλαβαίνουν. Αυτά κινούνται στον αέρα πολύ πιο εύκολα από τα αερολύματα του βήχα και του φταρνίσματος που είναι πιο βαριά και είτε λόγω βαρύτητας πέφτουν στο έδαφος είτε εξατμίζονται σε μικρότερα σωματίδια.

Επομένως ως πιο μικρά και πιο ελαφριά τα αεροσωματίδια της αναπνοής και της ομιλίας έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν το μικρόβιο ακόμα και εκατοντάδες μέτρα μακριά.

Πάντως, με αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι επιτακτική η χρήση καθαριστών αέρα εσωτερικού χώρου ειδικά για την εστίαση ή οπουδήποτε αλλού όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν να φορούν μάσκες.