Metaxa
Metaxa: Ας ξεχάσουμε για λίγο τους ιούς που μας ταλαιπωρούν παγκοσμίως κι ας συζητήσουμε για κάτι που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να τους ξεχάσουμε.! Το αλκοόλ!!!
Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε μιλήσει για βότκα.. Την εβδομάδα αυτή θα αναφερθώ σε κάτι πιο ελληνικό, το Metaxa.
Θανάσης Σκαρδούτσος
Η Ιστορία του Metaxa ξεκινάει κάπου στο 1888 και σήμερα κυκλοφορεί στην αγορά σε 5 ποιότητες : αυτές των 3ων, 5 , 7, 12 αστέρων αλλά και στην Private Reserve έκδοση. Στο άκουσμα του ποτού αυτού, θυμάμαι πάντα τον πατέρα μου. Όταν ήθελε να δώσει κάποιο δώρο σε φίλο του από το εξωτερικό και να τον τιμήσει, του πήγαινε πάντα Metaxa.
Όμως τελικά τι είναι το Metaxa?
Όταν πρωτοξεκίνησα στον χώρο δεν το έβγαζα καν από την αποθήκη. Στα πρώτα χειμωνιάτικα μαγαζιά που δούλεψα, μου έλεγε ο παλιός ο barman “βάλτο πάνω δεξιά στο ράφι μαζί με τα κονιάκ’’, οπότε κι εγώ θεώρησα πως ανήκει στα κονιάκ.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Sound of water falling. Sound of exploration calling! . . . . . #DontDrinkExplore #BeAMETAXAExplorer #exploration #exploremore #lifeofadventure 📷: @zeppaio

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη METAXA (@metaxa.official) στις

Στο πρώτο cocktailαδικο που ο bar leader μου είπε να το βάλω δίπλα από τα κονιάκ στα brandy – εξηγώντας μου παράλληλα ότι κονιάκ λέγετε το brandy που προέρχεται από κρασί από την περιοχή Κονιάκ της Γαλλίας- , με μπέρδεψε παραπάνω.
Με τον καιρό όταν ασχολήθηκα εκτενέστερα κατάλαβα ότι ούτε brandy είναι, καθώς στο απόσταγμα κρασιού έχει προστεθεί κι έξτρα κρασί, βότανα, ροδοπέταλα και γενικότερα.. μπόλικο πράγμα!! Οπότε, τι είναι το Metaxa? Είναι απλά μια κατηγορία μόνο του..!
Βέβαια, το να μιλήσω εγώ για το Metaxa είναι κάπως σαν να μιλάει ο Νεμπεγλέρας για τον τελικό του Champion League. Νομίζω ότι έχουνε ήδη ειπωθεί πολλά από πολύ πιο ειδικούς στον τομέα αυτόν από εμένα. Παρ’ όλα αυτά, για να εκφέρω και την προσωπική μου άποψη, πάντα είχα μια αδυναμία σε αυτό των 5 αστέρων. Για κάποιο λόγο μου αφήνει περισσότερα αρώματα από φρούτα και λουλούδια.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Dry fruits and hints of spices. If you lean in, you can almost smell the captivating aroma of METAXA 12 Stars. . . . . . #DontDrinkExplore #METAXA12Stars #Autumn #Fall #AutumnVibes

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη METAXA (@metaxa.official) στις

Ωστόσο μετά από την τελευταία επίσκεψη του φίλου μου Greg (PR Manager του Metaxa) στον χώρο μας (Rudolf Cocktail Bart, μην λέμε πάλι τα ίδια!!,) δοκίμασα να φτιάξω cocktails με 12αρι. Η αλήθεια είναι πως έπαθα την πλάκα μου με το Negroni με Metaxa, ένα cocktail που περιέχει Metaxa 12αρι, Visanto, Dry vermouth και Campari. Για κάποιον που του αρέσει γενικά το Negroni, είναι σίγουρα μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση. Βγάζει bitterάδα και γλυκάδα σε απίστευτη ισορροπία. Το μόνο στενάχωρο σε αυτό είναι ότι δεν το σκέφτηκα εγώ.
Αντικειμενικά πάντως τόσο από την πλευρά του μάρκετινγκ όσο και στην ουσία του σαν προϊόν, το Metaxa έχει κάνει πολύ καλή δουλεία στην αγορά τον τελευταίο καιρό. Έχει μπει δυναμικά εκ νέου στο χώρο και ακούμε ολοένα και περισσότερες προτάσεις για cocktail.
Κάπου εδώ τελειώνει το άρθρο μας κι ελπίζω στην νέα cocktail list μας (ε μα στο Rudolf Cocktail Bart είπαμε.. μην τα ξαναλέμε!!) οι προτάσεις που θα έχουμε με Metaxa να εντυπωσιάσουν όχι μόνο τον Greg, αλλά κι όλους εσάς που θα μας επισκεφτείτε και θα το προτιμήσετε.
See you when I see you, (που λέμε και στην Εύβοια!!) ..!!