social-media-

Πριν από κάποια χρόνια, μπήκαν τα social media στη ζωή μας και δειλά δειλά ξεκινήσαμε να αναρτούμε φωτογραφίες, να μιλάμε με κόσμο που δεν έχουμε δει ποτέ από κοντά, να μαθαίνουμε για πράγματα τα οποία ίσως να μην είχαμε μπει στη διαδικασία να ψάξουμε ποτέ και διαβάσαμε απόψεις που ίσως να μην ακούγαμε από τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει να βρίσκονται κοντά μας.

Τον τελευταίο καιρό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει χαοτικά (ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας). Διαβάζουμε συνεχώς απόψεις οι οποίες μας στεναχωρούν, μας θυμώνουν, μας μαθαίνουν, μας κάνουν να προβληματιστούμε. Και υπάρχει κάποια χρησιμότητα σε αυτό. Μάλιστα, κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να ξεγελάσουν τη μοναξιά τους και να βρουν μια διέξοδο μέσα σε όλη αυτή την τρέλα που έχουμε υποστεί με την πανδημία και τα απανωτά lockdowns.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε στη Βουλή πως τα social media κάνουν κακό στη Δημοκρατία. Και αμέσως με έβαλε σε σκέψεις.

Για ποια Δημοκρατία μιλάμε ακριβώς; Ο κόσμος μπορεί να μιλά με τη ψήφο του και να επιλέγει τα πρόσωπα που θέλει να τον εκπροσωπήσουν στη Βουλή αλλά η φωνή του ακούγεται μέχρι εκεί. .Γιατί αν κρίνω από διαδηλώσεις και πορείες, δεν ακούγονται. Ας είμαστε αντικειμενικοί.

Τα social media δίνουν την ευκαιρία στον κόσμο να μιλήσει και να πει την άποψη του ωμά, με πόνο, με νεύρα, με θυμό. Ο καθένας μπορεί να γράψει ότι θέλει και να απευθυνθεί όπου θέλει και όπως θέλει. Σαφώς, οι  πρακτικές που επιλέγουν πολλοί είναι λανθασμένες καθώς διαστρεβλώνουν την αλήθεια, προσβάλλουν και κακοποιούν ψυχές πίσω από ένα πληκτρολόγιο. Ναι ισχύει. Αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά. Υπάρχει η πλευρά του αγανακτισμένος  ο οποίος δεν μπορεί να εμφανιστεί σε κάποια εκπομπή και να παραθέσει την άποψη του γιατί μπορεί να χαρακτηριστεί ως συνωμοσιολόγος, να του «ρίξουν» μαύρο γιατί εκφράζει μια διαφορετική άποψη, να μην «πουλάει» γιατί δεν ουρλιάζει και γιατί είναι ένας άγνωστος.

Ο κόσμος έχει φρικάρει και έχει όλα τα δίκια με το μέρος του! Και τα social media τον βοηθούν να ανταλλάξει απόψεις και να ξεσπάσει! Σαφώς καταδικάζω τον οποιοδήποτε προσβάλλει έναν συνάνθρωπο του, μιλά άσχημα σε άτομα τα οποία προσπαθούν να κερδίσουν την αυτοπεποίθηση τους μέσω μια ανάρτησης όπου μας δείχνουν το όμορφο πρόσωπο του, αυτόν που θέλει α εκφράσει τις αρρωστημένες σκέψεις του και ότι άλλο κακό μπορείς να φανταστείς. Αλλά δεν μπορώ να καταδικάσω έναν άνθρωπο ο οποίος μιλά με πολύ όμορφο τρόπο και μας δείχνει την άποψη του και τους προβληματισμούς του. Και εδώ έρχεται το ΜΕΓΑ ερώτημα: Πόσο δημοκρατικοί είμαστε τελικά;

Τα social media ας τα αφήσουμε στην άκρη και ας ασχοληθούμε με τα σοβαρά! Ας ασχοληθούμε με το γεγονός πως όσο προχωρά το θεματάκι με το lockdown τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα, ο κόσμος θα έχει ακραία ξεσπάσματα και θα φτάσουμε σε ένα σημείο που δε θα αντέχουμε ούτε τα συκώτια μας! Ας ασχοληθούμε με το γεγονός πως υπάρχει κόσμος που υποφέρει και τα ψυχολογικά βαρούν «κόκκινο». Ας ασχοληθούμε με το γεγονός πως υπάρχει μεγάλη μερίδα των πολιτών που βλέπει την αστυνομία σαν εχθρό. Ας ασχοληθούμε με το γεγονός πως υπάρχει κόσμος που φοβάται το εμβόλιο, την πανδημία, και άλλα πολλά!

Ας ασχοληθούμε επιτέλους με τα σοβαρά!

Who said this? @stylefreakalex