Μουσταφά Ελ-Αμπαντί

Ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί είναι το πρόσωπο που η Google αποφάσισε να τιμήσει με ένα μοναδικό Doodle, o οποίος σαν σήμερα στις 10 Οκτωβρίου του 1928 γεννήθηκε.

Ο Μουσταφά Ελ-Αμπαντί (Mostafa El-Abbadi) γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου και πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου στην Αλεξάνδρεια και δικαίως θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μελετητές του ελληνορωμαϊκού κόσμου.

Προερχόμενος από μία σπουδαία οικογένεια ήταν σίγουρο πως ο Αιγύπτιος ιστορικός είχε ένα σοβαρό ερέθισμα για να ακολουθήσει μία ακαδημαΐκή πορεία. Μάλιστα, μόλις σε ηλικία 22 ετών τελείωσε με άριστα το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και φυσικά τιμήθηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση με υποτροφία.

Η υποτροφία αυτή αφορούσε το πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ όπου φοίτησε και μάλιστα είχε στο πλευρό του διακεκριμένους ιστορικούς. Εκεί αποφοίτησε και εν συνεχεία επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας και εργάστηκε ως καθηγητής ελληνορωμαϊκών σπουδών.

Ένα από τα αγαπημένα του μέρη στον κόσμο ήταν η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας όπου λάτρευε το γεγονός ότι υπάρχουν εκατομμύρια βιβλία σε διάφορες γλώσσες και από διάφορους προορισμούς.

Μάλιστα, σε μία διάλεξη του o Μουσταφά Ελ-Αμπαντί τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας σύγχρονης παγκόσμιας βιβλιοθήκης ακόμα μεγαλύτερης από εκείνη της Αλεξάνδρειας. Και μάλιστα, άρχισε να αναπτύσσει τέτοιου είδους σχέδια και να τα βάζει σε εφαρμογή.

Η Bibliotheca Alexandrina, ένα κυλινδρικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τη νορβηγική εταιρεία αρχιτεκτονικής Snøhetta, άνοιξε το 2002 με χώρο για περίπου οκτώ εκατομμύρια βιβλία σε επτά επίπεδα, τέσσερα μουσεία, ένα πλανητάριο, πολλές γκαλερί και ένα τεράστιο αναγνωστήριο.

Τσέκαρε κι αυτό:

Ζυγός 2023: Προβλέψεις για το νέο έτος 2023