Ο μπακαλιάρος είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ψάρια στην ελληνική κουζίνα, ειδικά κατά την περίοδο της 25ης Μαρτίου. Ωστόσο, επειδή είναι παστός, απαιτεί σωστό ξαλμύρισμα για να αποκτήσει την τέλεια γεύση. Ακολουθούν τα καλύτερα tips για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου, ώστε να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Πώς να Ξαλμυρίσετε Σωστά τον Μπακαλιάρο
1. Κομμάτιασμα του Μπακαλιάρου
Για να επιταχύνετε τη διαδικασία, κόψτε τον μπακαλιάρο σε μικρότερα κομμάτια. Έτσι, θα απομακρυνθεί πιο γρήγορα το αλάτι.
2. Μούλιασμα σε Νερό
- Τοποθετήστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό.
- Βεβαιωθείτε ότι το νερό τον σκεπάζει εντελώς.
3. Αλλαγή Νερού Ανά Τακτά Διαστήματα
- Για 24-48 ώρες, αλλάζετε το νερό κάθε 4-6 ώρες.
- Εάν επιθυμείτε πιο ελαφριά γεύση, προσθέστε γάλα ή μια φέτα λεμόνι στο τελευταίο νερό.
4. Τεστ Γεύσης
- Για να δείτε αν έχει ξαλμυριστεί σωστά, δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι. Αν χρειάζεται επιπλέον ξαλμύρισμα, συνεχίστε τη διαδικασία.
5. Στέγνωμα πριν το μαγείρεμα
- Αφού τελειώσει το ξαλμύρισμα, στραγγίστε καλά τον μπακαλιάρο και τοποθετήστε τον πάνω σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθούν τα υγρά.
Εναλλακτικές Μέθοδοι για Ταχύτερο Ξαλμύρισμα
Αν δεν έχετε χρόνο, δοκιμάστε μία από τις παρακάτω τεχνικές:
- Μουλιάστε τον μπακαλιάρο σε ανθρακούχο νερό – επιταχύνει την απομάκρυνση του αλατιού.
- Προσθέστε παγάκια στο νερό – διατηρεί το ψάρι δροσερό και βοηθά στο ξαλμύρισμα.
- Χρησιμοποιήστε γάλα – προσθέτει έξτρα νοστιμιά στο ψάρι.
Συμβουλές για Τέλειο Αποτέλεσμα
✔ Αποφύγετε το βραστό νερό, γιατί θα σκληρύνει το ψάρι.
✔ Μην ξεχνάτε να δοκιμάζετε τη γεύση του πριν το μαγείρεμα.
✔ Αν θέλετε ελαφρύ αλάτισμα, μειώστε τον χρόνο ξαλμυρίσματος στις 12-18 ώρες.
Με αυτές τις συμβουλές, ο μπακαλιάρος σας θα είναι τέλεια ξαλμυρισμένος, έτοιμος για τηγάνισμα, πλακί ή σκορδαλιά!