Μπακαλιάρος σκορδαλιά

Μπακαλιάρος σκορδαλιά … δυο λέξεις που μόλις τις ακούσει σου έρχεται αμέσως στο μυαλό η ημέρα της 25ης Μαρτίου όπου μαζεύεσαι με την οικογένεια σου στο σπίτι και απολαμβάνετε τα δυο εκλεκτά εδέσματα!

ΜΑΘΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ SURVIVOR EΔΩ 

Η Σαρακοστή είναι μια περίοδος κατά την οποία πολλοί πολίτες επιλέγουν να νηστεύουν και απαρνιούνται το κόκκινο κρέας και τα ζωικά προϊόντα για 40 μέρες. Οι πιστοί μπορούν με αυτό τον τρόπο να δείξουν τη δύναμη τους και την ισχυρή θέληση του ενώ προσφέρουν μια “κάθαρση” στο σώμα και την ψυχή τους.

Ανήμερα, όμως, της γιορτής του Ευαγγελισμού , η οποία είναι η 25η Μαρτίου – μια ημέρα αφιερωμένη στην Παναγία – οι πιστοί μπορούν να κάνουν μια μικρή παρασπονδία και να απολαύσουν τον μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά.

Ο μπακαλιάρος, σύμφωνα με αναφορές έφτασε στο τραπεί των Ελλήνων κατά τον 15ο αιώνα, και πολύ γρήγορα έγινε το ψάρι που απολαμβάνουν όλοι την ημέρα της 25ης Μαρτίου καθώς ήταν μια πολύ εύκολη λύση και αρκετά οικονομική σε σχέση με άλλα ψάρια. Ακόμη και αν κάποιος δεν μπορούσε να βρει φρέσκο ψάρι στην αγορά, μπορούσε να απολαύσει τον παστό μπακαλιάρο και να τον συνοδεύσει με έναν πουρέ ο οποίος περιέχει σκόρδο και ψωμί.

Την περίοδο της Σαρακοστής η νηστεία καταλύεται τρεις φορές και όσοι νηστεύουν μπορούν να φάνε λάδι, να πιουν κρασί και να απολαύσουν τομάρι της επιθυμίας τους. Η πρώτη μέρα είναι η 25η Μαρτίου, η δεύτερη είναι η Κυριακή των Βαϊων και η τρίτη είναι η Μεγάλη Πέμπτη.

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το πρώτο πιάτο που εμφανίζεται στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου και πολλοί το συνοδεύουν με σαλάτα η οποία είναι φτιαγμένη από παντζάρια και χόρτα ενώ δε λείπει και το κρασί για όσους θέλουν να πιουν.

Tσέκαρε και αυτά: