Μπορίς Παστερνάκ

Ο Μπορίς Παστερνάκ είναι το τιμώμενο πρόσωπο για το σημερινό Doodle της Google, ένα πρόσωπο που σημάδεψε τη λογοτεχνία του με τα έργα του.

Ο Ρώσος συγγραφέας γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1890 και ήταν ένας ρώσος συγγραφέας που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Την λογοτεχνική του καριέρα την ξεκίνησε ως φουτουριστής ποιητής, ενώ έκανε και πολλές μεταφράσεις ξένων ποιητών όπως τον Σαίξπηρ, που ήταν και η μεγάλη αδυναμία του.

Στη Ρωσία βέβαια ο Μπορίς Παστερνάκ ήταν γνωστός ως ποιητής, αλλά παγκοσμίως έγινε πασίγνωστος από το μυθιστόρημά του Δόκτωρ Ζιβάγκο, το οποίο εκδόθηκε στην Ιταλία το 1957.

Για αυτό ακριβώς το έργο που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το οποίο όμως ποτέ δεν δέχθηκε επικαλούμενος πολιτικούς λόγους.

Ο πατέρας του Μπορίς Παστερνάκ, ήταν ο διάσημος καλλιτέχνης Λεονίντ Παστερνάκ, ενώ και η μητέρα του ήταν η γνωστή πιανίστα, Ρόζα Κάουφμαν.

Ο Παστερνάκ μεγάλωσε σε μια ιδιαιτέρως κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα ερχόμενος σε επαφή με μορφές της διανόησης του καιρού του.

Γιατί αρνήθηκε ο Μπορίς Παστερνάκ το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Αρχικά όταν έγινε γνωστό, δήλωσε ενθουσιασμένος, αλλά στη συνέχεια το τότε σοβιετικό καθεστώς τον πίεσε να αποποιηθεί το βραβείο με τη δικαιολογία για το “νόημα που απέδωσε στη διάκριση αυτή η κοινωνία, στους κόλπους της οποίας ζούσε”.

Ακόμη και μετά την άρνηση παραλαβής του βραβείου, το καθεστώς της χώρας του συνέχισε να τον απειλεί το λιγότερο με εξορία. Το 1989, το βραβείο δόθηκε στον υιό του Παστερνάκ, Γιεβγκένυ, σε τελετή στη Στοκχόλμη.