Το Λαδοτύρι Μυτιλήνης παράγεται στη Μυτιλήνη, η οποία είναι η πρωτεύουσα του νησιού και του νομού της Λέσβου με πληθυσμό 32.740 κατοίκους.
Στην αρχαιότητα η Μυτιλήνη βρισκόταν στην ανατολικότερη ακτή της Λέσβου πάνω σε ένα μικρό νησί που ενώθηκε αργότερα με τη Λέσβο, επεκτεινόταν ανάμεσα στο βόρειο και το νότιο λιμάνι. Το νησάκι της Μυτιλήνης χώριζε με την υπόλοιπη Λέσβο ένας πορθμός μήκους 700 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων.
Το Λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι σκληρό τυρί το οποίο παράγεται από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα στη Λέσβο. Έχει λευκό ή λευκοκίτρινο χρώμα, σκληρή επιδερμίδα και έχει μικρές οπές διασκορπισμένες σε όλη του τη μάζα.
Το γάλα προέρχεται από φυλές αιγοπροβάτων οι οποίες εκτρέφονται παραδοσιακά στη Λέσβο και τρέφονται από την τοπική βλάστηση. Η περιεκτικότητα σε γίδινο γάλα μπορεί να είναι μέχρι 30%. Το γάλα πρέπει να έχει συλλεγεί από άρμεγμα το οποίο έλαβε χώρα τουλάχιστον 10 ημέρες μετά τον τοκετό.
Η πήξη του γάλακτος λαμβάνει χώρα εντός 48 ωρών από τη συλλογή σε θερμοκρασία 32-34 °C. Η πήξη γίνεται με τη χρήση πυτιάς ή άλλων ενζύμων με παρόμοια δράση.
Μετά την πήξη το τυρί ξαναθερμαίνεται στους 45°C και το τυρόπηγμα τοποθετείται μέσα καλούπια, ώστε να πάρει το τυρί το χαρακτηριστικό του σχήμα. Ακολουθεί επιφανειακό αλάτισμα και ωρίμανση του τυριού για τουλάχιστον τρεις μήνες σε θερμοκρασία 12 με 16°C σε περιβάλλον με τουλάχιστον 85% υγρασία.
Το Λαδοτύρι Μυτιλήνης είναι προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) το 1996.
Τσέκαρε κι αυτά:
Ρέθυμνο φαγητό: Η ταβέρνα Μαριού στο ομώνυμο χωριό