Από τον Αύγουστο του 2018 μέχρι τώρα ταξίδευε το σκάφος Parker Solar Probe της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), το οποίο ήδη μελετά τον Ήλιο.
Είναι το πρώτο σκάφος που μελετά από τόσο κοντά τον Ήλιο για πρώτη φορά και ήδη άρχισε να στέλνει τα πρώτα αποκαλυπτικά στοιχεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των επιστημόνων που λύνουν το μυστήριο του Ήλιου βρίσκονται και Έλληνες επιστήμονες.
Πρόκειται για τον ακαδημαϊκό-διαστημικό επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή, την ερευνήτρια Όλγα Μαλανδράκη του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τον αστροφυσικό Άγγελο Βουρλίδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς των ΗΠΑ και τον Αθανάσιο Κουλουμβάκο του Ινστιτούτου Ερευνών, Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στην Τουλούζη της Γαλλίας.
Από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που προέκυψαν από τα στοιχεία είναι οι πολύ ξαφνικές ισχυρές αυξήσεις στην ταχύτητα του ηλιακού ανέμου, τόσο βίαιων που το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου αναστρέφεται κατά 180 μοίρες και μετά από λίγο επιστρέφει στην αρχική θέση του.
Ο γρήγορος άνεμος του Ήλιου έχει ταχύτητα 500 έως 1.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και έναν πιο αργό που ταξιδεύει στο διάστημα με λιγότερα από 500 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.
Τα στοιχεία αυτά για τον άνεμο του Ηλίου θα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόγνωση του διαστημικού καιρού και αυτό σημαίνει πως θα ξέρουμε πως μια επικίνδυνη έκρηξη ακτινοβουλίας του Ήλιου μπορεί να φτάσει στη Γη.
Μια βασική ερώτηση που περιμένει επιστημονική απάντηση, είναι γιατί η επιφάνεια του Ήλιου έχει θερμοκρασία μόνο 6.000 βαθμών Κελσίου, ενώ η ατμόσφαιρα (το στέμμα) του φθάνει το 1,1 εκατομμύριο βαθμούς (θα περίμενε κανείς να έχει μικρότερη θερμοκρασία από την επιφάνεια).