Ζαμπόνι Νάξου

Νάξος

: Το ζαμπόνι Νάξου είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα αλλαντικά που παράγεται αποκλειστικά στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, τη Νάξο, ένα όνομα που πήρε από τον αρχηγό Νάξο όταν ήρθε με τους Κάρες μετά τους Θράκες και τους Πελασγούς.

Είναι ένα προϊόν που σπάνια συναντάται αλλού στο Αιγαίο και αποτελείται από ένα ολόκληρο χοιρινό μπούτι 75 έως 100 κιλών, που θυμίζει προσούτο, αλλά η γεύση του είναι πιο πικάντικη και πιο αλμυρή, αφού το στέγνωμα του αλλαντικού γίνεται μέσα σε αλάτι.

Στη Απείρανθο μάλιστα ισχυρίζονται πως για να πετύχει το ζαμπόνι πρέπει να σφαγιαστεί το ζώο ενώ φυσά βοριάς και για αυτό άλλωστε τα χοιροσφάγια στις Κυκλάδες γίνονται τον Νοέμβριο.

Για να γίνει το ζαμπόνι αφού το αφήσουν πατικωμένο κάτω από μία βαριά πέτρα τουλάχιστον για 24 ώρες, ώστε να φύγουν τα υγρά, αλείφουν το μέρος που δεν καλύπτεται από δέρμα με ένα μείγμα μπαχαρικών και εν συνεχεία τοποθετείται σε μία κασέλα και το καλύπτουν ολόκληρο με χοντρό αλάτι.

Το ζαμπόνι αφήνεται μέσα στο αλάτι για ένα διάστημα 3 έως 6 μήνες μέχρι να στεγνώσει καλά και τότε το πλένουν με νερό και ξίδι και αφού στεγνώσει το κόβουν σε λεπτές φέτες.

Τρώγεται σε λεπτές φέτες όπως το προσούτο και για όσους το δοκιμάσουν δεν μπορούν να καταλάβουν πώς το ζαμπόνι Νάξου δεν είναι στο πάνθεον των ελληνικών αλλαντικών.

Τσέκαρε κι αυτά: