nayplio

Το Ναύπλιο αποτελεί τον κατεξοχήν αγαπημένο προορισμό πολλών Ελλήνων, που θέλουν να αποδράσουν από την καθημερινή ρουτίνα και να απολαύσουν μια ονειρική και ήρεμη εμπειρία.

Το Ναύπλιο είναι πόλη της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα της Περιφερειακής ενότητας της Αργολίδας. Απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα και πολλοί το χαρακτηρίζουν ως “Η Νάπολη της Ελλάδας“.

Το ιστορικό αυτό μέρος έχει υπάρξει πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1828 – 1833 κι είναι ιδιαίτερα γνωστό για το Μπούρτζι, το Παλαμήδι, την Ακροναυπλία, και ως τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια.

Σήμερα, λοιπόν, θα σας παρουσιάσουμε όλα όσα αξίζει να δείτε ή και να επισκεφθείτε σε αυτό το παραδεισένιο μέρος!

1. Ας ξεκινήσουμε με το “Μπούρτζι“, το οποίο είναι ένα μικρό φρούριο χτισμένο σε νησίδα μέσα στο λιμάνι του Ναυπλίου και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το επάκτιο πυροβολείο των “Πέντ΄ – Αδερφιών”.

2. Συνεχίζοντας, μία επίσκεψη αξίζει στο “Αρχαιολογικό Μουσείο“. Το “Αρχαιολογικό Μουσείο” βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος και οικοδομήθηκε για την αποθήκη του στόλου από τον Βενετσιάνο Προβλεπτή του Στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο, το 1713.

3. Στο Ναύπλιο λειτουργεί, επίσης, παράρτημα της “Εθνικής Πινακοθήκης“. Το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο κτίστηκε το έτος 1905. Το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Ναυπλιέων, ύστερα από αναγκαστική απαλλοτρίωση και το 1997, παραχωρήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη για να λειτουργήσει ως παράρτημά της. Η υποδειγματική ανακαίνιση του κτιρίου και ο μουσειολογικός εξοπλισμός του έγινε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση.

4. “Το ρολόι της παλιάς πόλης“: Το ρολόι τοποθετήθηκε στην Ακροναυπλία σε ένα από τα ομορφότερα σημεία πάνω από την παλιά πόλη την εποχή του Οθωνα, και ήρθε από την Βαυαρία με δωρεά του Λουδοβίκου του Α΄ – πατέρα του Όθωνα. Την περίοδο της κατοχής, το ρολόι ανατινάχθηκε από τους Γερμανούς, αλλά λειτούργησε ξανά στις 14 Σεπτεμβρίου του 1949.

5. Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει το Ναύπλιο γνωστό είναι το “Παλαμήδι” που ο μύθος λέει ότι για να ανέβεις στην κορυφή πρέπει να περπατήσεις 999 σκαλιά.

Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 οι Τούρκοι οχυρώθηκαν στο Παλαμήδι αλλά στις 30 Νοεμβρίου 1822 οι Έλληνες το κατέλαβαν.

Μετά την Επανάσταση, το Παλαμήδι χρησίμευσε σαν φυλακή, στην οποία το 1833 φυλακίστηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

6. “Ο Γύρος της Αρβανιτιάς” είναι το ομορφότερο σημείο έναρξης περιπάτου και αποτελεί την αγαπημένη διαδρομή των Ναυπλιωτών. Ο γύρος ξεκινάει μετά το πέρας της παραλίας από την Ακτή Μιαούλη, Μπανιέρες και καταλήγει στην πλατεία της Αρβανιτιάς και κάτω από την πλατεία λειτουργεί οργανωμένη παραλία, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του.

7. “Το Λιοντάρι των Βαυαρών” που κοσμεί τον βράχο πάνω από την οδό Μιχαήλ Ιατρού, είναι ένα σκαλιστό έργο τέχνης του Γερμανού γλύπτη, Κρίστιαν Ζίγκελ και απεικονίζει ένα λιοντάρι να κοιμάται. Το συγκεκριμένο αξιοθαύμαστο έργο τέχνης φτιάχτηκε κατόπιν παραγγελίας από τον βασιλιά Λουδοβίκο Ά.

8. “Πλατεία Συντάγματος“: Πρόκειται για την πλατεία που χτυπάει η καρδιά της πόλης καθ’όλη τη διάρκεια της ιστορίας της και εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ και το γλυκό του χαζεύοντας τον κόσμο να περνά.

Το Ναύπλιο αποτελεί τον ιδανικότερο προορισμό, καθώς είναι εύκολα προσβάσιμος, διαθέτει μία πληθώρα αξιοθέατων, αλλά και προσφέρεις στους τουρίστες την απόλυτη χαλάρωση ένα βήμα μακρυά από τη θάλασσα.

vangeliskafasis, Travel & Fashion enthusiast