Νέα ταινία

Νέα ταινία: Σελήνη, 66 Ερωτήσεις, μία ελληνική δραματική ταινία, ελληνογαλλικής παραγωγής του 2021, σε σκηνοθεσία Ζακλίν Λέντζου, με τους Σοφία Κόκκαλη, Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Μαρία Ζορμπά, Νικήτα Τσακίρογλου κ.ά.

Συμπαθητική προσπάθεια της νεαρής και ελπιδοφόρας Ζακλίν Λέντζου, σε αυτή την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, που διαγωνίστηκε πέρσι στο φεστιβάλ Βερολίνου, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Ρέκιαβικ και βραβεία ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Σοφία Κόκκαλη σε Μόντρεαλ και Θεσσαλονίκη.

Ένα δράμα ενηλικίωσης που προχωρά ένα βήμα παρακάτω και εξερευνά με θάρρος τα θέματα της ελευθερίας, της οικογένειας, της αγάπης, το δικαίωμα της επιλογής, αλλά περισσότερο, όπως δηλώνει και στην έναρξη, ένα φιλμ «για την αγάπη, την κίνηση, τη ροή και την έλλειψη αυτών».

Μια δήλωση που δίνει το στίγμα των συνεχών αντιθέσεων, το πρόβλημα της αποξένωσης και της αναζήτησης της αγάπης, μέσα από ένα δρόμο βασανιστικό, στρωμένο με αγκάθια.

Το στόρι, θέλει μια νέα κοπέλα να επιστρέφει στην Αθήνα για να φροντίσει, μετά από χρόνια αποξένωσης, τον άρρωστο πατέρα της, έναν άνθρωπο που γνωρίζει ελάχιστα, αλλά όταν μάθει το κρυμμένο μυστικό του θα τον γνωρίσει καλύτερα και θα τον αγαπήσει αληθινά για πρώτη φορά.

Η Ζακλίν Λέντζου, φανερώνοντας ότι έχει ένα δικό της προσωπικό κινηματογραφικό βλέμμα, σαφώς με μοντέρνες επιρροές του ευρωπαϊκού σινεμά, αλλού δείχνει το μέγεθος των γνώσεών της πάνω στη δουλειά της, το ταλέντο της, που μπορεί να αναπτυχθεί με το χρόνο και αλλού ζητάει πολλά περισσότερα από τον θεατή, την πλήρη προσήλωσή του για κάτι μεγαλύτερο απ’ αυτό που μπορεί να διαχειριστεί η ίδια, χάνοντας και την αποτελεσματικότητά της. Με δυο λόγια, απ’ τη μια το ταλέντο και απ’ την άλλη οι γνωστές παθογένειες (έστω και όχι τόσο εμφανείς) του ελληνικού σινεμά, τα προβλήματα στο σενάριο και στην αφήγηση, τη θεατρικότητα των ερμηνειών, την έλλειψη ταυτότητας και χαρακτήρα.

Όμως, θα πρέπει να αναγνωριστεί στη Λέντζου ο θαρραλέος βηματισμός της και η άποψή της ότι η αλήθεια όσο και αν πονάει, είναι η μοναδική επιλογή, ο μοναδικός δρόμος, που μπορεί να μας πάει μπροστά αλλά και το χάρισμά της να μας προσφέρει ένα αφοπλιστικό απέριττο φινάλε, αποφεύγοντας μια συμβατική εύκολη επιλογή.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Μετά από χρόνια απόστασης, η Άρτεμις επιστρέφει αναγκαστικά στην Αθήνα λόγω της εύθραυστης κατάστασης υγείας του πατέρα της. Αντιμέτωπη με έναν κατά βάση άγνωστo -σε αυτήν- άνθρωπο και μια πρωτόγνωρη και δύσκολη συνθήκη θα προσπαθήσει να ανταπεξέλθει όσο καλύτερα μπορεί.

Όταν τυχαία ανακαλύπτει το καλά κρυμμένο μυστικό του πατέρα της, όλα όσα θέλησε ποτέ να ρωτήσει απαντώνται μεμιάς. Τα κομμάτια του παζλ τής σχέσης τους θα μπουν στη θέση τους κι εκείνη θα μπορέσει να τον γνωρίσει και να τον αγαπήσει αληθινά για πρώτη φορά.