: Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Αρχέτυπο το βιβλίο της Κατερίνας Βασιλοπούλου-Σπίθα «ASTANGA YOGA: Ταξίδι Επιστροφής στην Ισορροπία».
Αντλώντας από τη μεγάλη δεξαμενή σοφίας της αρχαίας ινδικής σκέψης, το βιβλίο με τίτλο «ASTANGA YOGA: Ταξίδι Επιστροφής στην Ισορροπία» παρουσιάζει σε σύγχρονη, καταληπτή μορφή την οκταπλή γιόγκα (astanga yoga) του σοφού Ινδού δασκάλου Πατάντζαλι, όπως αποτυπώθηκε στο θεμελιώδες για το σύστημα της Γιόγκα (Yoga Darshana) έργο της Γιόγκα Σούτρα.
Μέσα από τη ρέουσα και εκφραστική γραφή της, η συγγραφέας του βιβλίου Κατερίνα Βασιλοπούλου-Σπίθα καταφέρνει να προσφέρει μια φρέσκια ματιά σε μια φιλοσοφία, κύριος σκοπός της οποίας είναι να προσκαλέσει τον άνθρωπο σε ένα μεταμορφωτικό ταξίδι γνώσης και έρευνας για τον εαυτό του το οποίο θα φέρει στη ζωή του σε πρακτικό επίπεδο περισσότερη γαλήνη και ισορροπία.
Τη σημασία της παρούσας φιλοσοφίας ως πρακτικής άσκησης υπογραμμίζει η επισταμένη προσπάθεια της συγγραφέως να δώσει στον αναγνώστη, πέρα από μια εικόνα των θεωρητικών βάσεων της οκταπλής γιόγκα, και συγκεκριμένες κατευθύνσεις με τη βοήθεια των οποίων θα μπορέσει να καταστήσει τη γνώση προσωπικό του βίωμα.
Μαζί με τα απλά παραδείγματα που χρησιμοποιεί το βιβλίο από την καθημερινότητα, αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν και ποικίλες αρχαίες ιστορίες, γεγονός το οποίο διανθίζει το κείμενο με πιο περιγραφικά στοιχεία και του προσδίδει ζωντάνια και αμεσότητα.
Παράλληλα, η συστηματική υπηρεσία προς το αρχαίο έργο της Γιόγκα Σούτρα, η οποία επιτυγχάνεται με τη συνεχή αναφορά σε συγκεκριμένους αφορισμούς (σούτρες), διασφαλίζει την αδιάλειπτη επαφή του αναγνώστη με το πνεύμα του πρωτότυπου κειμένου.
Ένα συγγραφικό εγχείρημα, που πετυχαίνει επιδέξια να φέρει τη φιλοσοφία της γιόγκα πιο κοντά στην πραγματική ζωή, αναδεικνύοντας την ως τον νέο οδηγό ευ ζην του ανθρώπου της σημερινής εποχής.
Βιογραφικό
Η Κατερίνα Βασιλοπούλου-Σπίθα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το University College of London (UCL) πάνω στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Ήταν, ωστόσο, η γνωριμία της με την πρακτική της γιόγκα που άνοιξε τον δρόμο της δημιουργίας και της πνευματικής της αναζήτησης.
Ο ρόλος της ως δασκάλας ήρθε για εκείνη φυσικά, ως αποτέλεσμα των κύκλων σεμιναρίων που ολοκλήρωσε σε Ελλάδα και εξωτερικό και τον οποίο διαρκώς εμπλουτίζει έως σήμερα με την αφοσίωσή της στην προσωπική, καθημερινή της πρακτική ως μαθήτρια.
Παράλληλα, ασχολήθηκε με την ινδική φιλοσοφία ενώ εμβάθυνε στη φιλοσοφία της γιόγκα μέσα από την εντατική μελέτη του έργου της Γιόγκα Σούτρα. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σε διαδικτυακά περιοδικά και συνεχίζει να γράφει με το βλέμμα της στραμμένο στα αρχαία ινδικά κείμενα, τις αρχές και τις ιδέες με τα οποία «συνδιαλέγεται» η γιόγκα ως φιλοσοφικό σύστημα και μέθοδος σωματικής άσκησης.
Μέρος της δουλειάς της είναι να συντονίζει συζητήσεις σε τάξεις ασκούμενων της γιόγκα μέσα από τις οποίες επιχειρεί να αναδείξει τη σύγχρονη αξία των διδαγμάτων της κλασικής γιόγκα.
Τσέκαρε κι αυτά:
Βάσια Μαυράκη: Το πολιτικό μέλλον Κασσελάκη-Μητσοτάκη σύμφωνα με τα άστρα