Ο Νίκος Κουλούσιας, ο διάσημος Έλληνας σεφ που έχει φτάσει μέχρι τα βασιλικά ανάκτορα της Βρετανίας και επιμελείτο το μενού της Βασίλισσας Ελισάβετ μίλησε στο Citynow.gr και τον Πραξιτέλη Σαραντόπουλο για όλη αυτή την πορεία της επιτυχίας.
Άλλωστε ο Νίκος Κουλούσιας ήταν ένας από τους πιο γνωστούς σεφ που είχε επιμεληθεί και το μενού στο γάμο του Πρίγκιπα Χάρι με την Μέγκαν Μαρκλ, ενώ από τα χέρια του έχει φάει και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τον τελευταίο καιρό ο Νίκος Κουλούσιας βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ρόδο όπου εκεί μετά από πολλές συζητήσεις και σκέψεις συμμετέχει σε μία υπέροχη προσπάθεια για ένα εστιατόριο.
Πώς νιώθεις που είσαι από τους ελάχιστους Έλληνες σεφ που έχεις μαγειρέψει για βασιλιάδες και ηγέτες του κόσμου;
Εγώ πάντα το βλέπω ότι ολοκληρώσαμε μια ακόμα αποστολή. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις το κάνεις με αγάπη και δεν έβαζα στόχο να καταφέρω αυτό η εκείνο. Όλα ήρθαν στην ώρα τους και το δύσκολο ήταν πως εσύ πρέπει να κρίνεις τον εαυτό σου αν είσαι έτοιμος για μια τέτοια αποστολή.
Πώς ήταν η εμπειρία σου ως σεφ που επιμελήθηκε το μενού στο γάμο του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ;
Ήταν μια μοναδική εμπειρία στο σύνολο. Βέβαια όχι κάτι καινούργιο για εμάς διότι έχουμε μαγειρέψει με την συγκεκριμένη ομάδα σε πολλά event, αλλά και με μερικούς έχω σπουδάσει μαζί οπότε εμείς το είδαμε σαν ένα reunion.
Πες μου μια παραξενιά που θυμάσαι από τη Βασίλισσα Ελισάβετ;
Δεν της άρεσε καθόλου να μαγειρεύουμε ή να έχουμε υλικά εκτός εποχής. Για παράδειγμα εάν είχες στο μενού φράουλες το χειμώνα έτρωγες άκυρο από την ίδια και έπρεπε να διαμορφώσεις όλο το μενού από την αρχή.
Ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου σεφ;
Να αγαπάει αυτό που κάνει, να ψάχνει για νέες τεχνικές, αλλά και υλικά και να βλέπει τον κόσμο πως διαμορφώνεται με τον καιρό, ξεκινώντας από το να έχουμε άποψη για το φαγητό.
Πόσο σωστά πιστεύεις ότι έχει προωθηθεί η ελληνικη κουζίνα στο εξωτερικό;
Εάν δούμε τα τελευταία αποτελέσματα που κρίθηκε η ελληνική κουζίνα σε δεύτερη θέση παγκοσμίως καταλαβαίνουμε ότι είμαστε πάρα πολύ καλά στην προώθηση της, αλλά και στο να τη γνωρίσει ο κόσμος.
Βέβαια μιλάμε για μουσακά, τζατζίκι κλπ όχι για τα μαμαδίστικα που τρώμε στο σπίτι εμείς. Φυσικά είναι δύσκολο σε μια χώρα, όπως ήμουν εγώ για παράδειγμα στην Αίγυπτο να κάνεις 100% ελληνικό. Αρχικά δεν βρίσκεις τα υλικά και πόσο μάλλον που εάν εμείς σε ένα πιάτο που έχουμε χοιρινό πρέπει να κάνεις το ίδιο με μοσχάρι και εκεί καταλαβαίνεις ότι έχει αλλάξει όλο το σύνολο.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
Aγαπάω πολύ την μανέστρα και οτιδήποτε έχει να κάνει με το κριθαράκι. Μου ξυπνάνε μνήμες!
Σε ένα νέο παιδί που θέλει να γίνει σεφ τι συμβουλές θα του έδινες;
Να είναι λίγο crazy, να μη τον νοιάζουν οι ώρες που θα είναι σε μια κουζίνα, να μπορεί να φιλτράρει κριτικές και απόψεις, να αγαπάει το επάγγελμα που διάλεξε και να ψάχνετε για νέα υλικά και να δοκιμάζει τα πάντα!
Τσέκαρε κι αυτό: