Νίσυρος

Η Νίσυρος είναι λίγο πριν την ένταξη της στο δίκτυο με τα παγκόσμια γεωπάρκα της UNESCO και προς αυτή την κατεύθυνση κινούται και οι γύρω νησίδες από το νησί.

 

Η Νίσυρος έχει μπει σε αυτό το μονοπάτι για να ενταχθεί στα γεωπάρκα της UNESCO εδώ και ενάμιση χρόνο και πλέον η διαδικασία είναι στο τελικό της στάδιο. Μάλιστα, άμεσα αυτό αναμένεται να ξεκινήσει μέσα από τη λειτουργία ενός ειδικού γραφείου πληροφοριών για το γεωπάρκο του Λακκιού.

Σε αυτό το γεωπάρκο εκτός από τη Νίσυρο με επίκεντρο το ηφαίστειο θα συμπεριληφθει και οι νησίδες Στρογγυλή, Περγούσα, Παχειά και Κανδηλούσα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας προετοιμασίας ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε ο ψηφιακός οδηγός του Υδροθερμικού Πεδίου Λακκιού του υποψήφιου Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO της Νισύρου, αναβαθμίζοντας σημαντικά την εμπειρία των επισκεπτών στους περίφημους ηφαιστειακούς κρατήρες του νησιού.

Πρόκειται για ένα mobile application συμβατό με Android και iOS, που συνδυάζει ξενάγηση και διαδραστικότητα με τη μοναδική γεωλογική κληρονομιά του ενεργού ηφαιστειακού πεδίου, και που είναι πλέον διαθέσιμο όχι μόνο στους εκατοντάδες επισκέπτες που δέχεται το Γεωπάρκο ημερησίως, αλλά και στο ενδιαφερόμενο ευρύ κοινό.

Η πρωτότυπη offline ψηφιακή εφαρμογή (Νisyros Volcano app) για κινητά, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Νισύρου (ΔΗ.Κ.Ε.Ν.) με την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος (ΕΚΠΑ) και τους συνεργάτες της, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νομικού Παρασκευή.

Νίσυρος

Οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, ταυτόχρονα ή μη με την ξενάγησή τους, στους κρατήρες μέσα από εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό (υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, πανοράματα 360o, λήψεις drone, 2D & 3D ψηφιακούς – διαδραστικούς χάρτες υψηλής ανάλυσης) συνοδευόμενο από επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για την εξέλιξη και την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Νισύρου.

Η εφαρμογή διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ σε Google Play Store και App Store στους ακόλουθους συνδέσμους αντίστοιχα: https://apps.apple.com/gr/app/nisyros-volcano/

Τσέκαρε κι αυτό:

Πανσέληνος Αυγούστου: Πότε πέφτει